„Хюман райтс уоч” постави лоши оценки на Куба, Венецуела и Мексико
„Хюман райтс уоч” постави лоши оценки на Куба, Венецуела и Мексико / www.sxc.hu

Куба, Венецуела и Мексико са начело на латиноамериканските страни, където правата на човека не се спазват, се казва в доклад на правозащитната организация „Хюман райтс уоч", посветен на човешките права през 2011 година, цитиран от Франс прес.

Организацията за защита правата на човека критикува също така и насилието в Колумбия и изразява безпокойство от новите правомощия на президента в Еквадор.

"Куба остава единствената страна в Латинска Америка, която продължава да наказва практически всяка форма на политическо дисидентство", посочва организацията.

В документа се разобличават "кратките арести, боя при разпит, публичните критики, принудителното изгнание и забраните за пътувания" спрямо онези, които критикуват правителството или не се съобразяват с официалната политика.

Хюман райтс уоч постави лоши оценки на Куба Венецуела и Мексико
netinfo

Във Венецуела положението с правата на човека е "нестабилно" и се наблюдава "отслабване на демократичната система на равновесие на властите".

Правителството на президента Уго Чавес "системно подкопава свободата на словото, синдикалната дейност и дейността на организациите за защита на човешките права" чрез закони, увеличаващи правомощията на държавата, отбелязва „Хюман райтс уоч".

Хюман райтс уоч постави лоши оценки на Куба Венецуела и Мексико
netinfo

В Мексико засилването на борбата с престъпността "е довело до значително увеличение на броя на убийствата, изтезанията и други видове превишаване на правата от страна на силите за сигурност", като по този начин се подсилва атмосферата на анархия и неравенството в много региони.

Организацията отчита, че в Колумбия новият президент Мануел Сантос отдава по-голямо внимание на правата на човека от своя предшественик. Тя обаче обръща внимание на продължаващите убийства, отвличания и преследвания на синдикалисти, журналисти и социални работници.

„Хюман райтс уоч" изразява безпокойство от подготвяните конституционни реформи в Еквадор, които могат да доведат до по-голям контрол на властите над медиите и правосъдието. /БТА/