/ БГНЕС
Експерт за изборите в Турция: Крайните националисти използваха Ердоган като ракета носител
97999
Експерт за изборите в Турция: Крайните националисти използваха Ердоган като ракета носител
  • Експерт за изборите в Турция: Крайните националисти използваха Ердоган като ракета носител
Крайните националисти в Турция използваха Ердоган като ракета носител и влизат в парламента с 49 депутати. Управляващата партия на справедливостта и развитието губи доверие и ще има с 22-ма депутати по-малко от преди. Това коментира в ефира на Дарик експертът по балкански въпроси Любомир Желев. Според него Републиканската партия и кандидатът й за президент Мухамед Индже са загубили заради съюза с Партията на щастието, която е крайно радикална ислямистка партия. Любомир Желев открои резултата на прокюрдската Демократична партия на народите, която отново влиза в парламента и става трета политическа сила.

Избирателната комисия в Турция: Приключихме едни хубави избори, да ни е честито
 
"Ердоган и Девлет Бахчели сключиха т. нар. предизборен републикански съюз или алианс, който фактически позволи на партията на Бахчели да използва Ердоган като ракета носител и да влезе в парламента с 49 свои депутати, говорим за партията на крайните националисти. Само 295 депутати успя да вкара партията на Ердоган. За сравнение, на извънредните парламентарни избори на 1 ноември 2015 г. партията на Ердоган получи 317 депутатски мандата, тоест има отстъпление", коментира Желев.
 
Той обясни, че много голяма вреда е понесла Народно-републиканката партия и специално нейният кандидат Мухарем Индже от това, "че Народно-републиканката партия подаде ръка и сключи т. нар. национален съюз с лидера на една крайно радикална ислямистка партия "Саадет партиси", която се превежда като партия на щастието и на благополучието, Темел Карамолаолу".

Ердоган с убедителна преднина на президентския вот в Турция
 
Любомир Желев припомни още: "Той беше кмет на големия град Сивас в централен Анадол през 1993 година, когато радикални ислямисти (тогава започна походът на национал-ислямизма в Турция) запалиха един хотел в града, където се беше събрал елитът на светската турска интелигенция, между които и световноизвестният писател, общественик и правозащитник Азис Несин. Тогава загинаха 33-ма, изгоряха живи карикатуристи, художници, музиканти, певци и т.н. Кюрдската партия на Селахатин Демирташ, въпреки цялата манипулация, пропаганда, арести, лишаване от имунитети и това, че лидерът на партията Селахатин Демирташ година и половина лежи без съд и присъда в одринския затвор, те вкарват отново и възстановяват своето участие с внушителните 67 депутати - трета политическа сила".