/ Guliver/Getty Images
По тази причина мониторингът от Брюксел ще продължи
В България има прекомерeн икономически дисбаланс. Това сочи годишният анализ на ЕК на икономическата и социалната ситуация в държавите членки от Европейския съюз. Същия проблем имат и Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър.

Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция пък били засегнати от икономически дисбаланси. За Финландия няма такива данни.
Всички държави с дисбаланс ще продължат да подлежат на специален мониторинг. Той ще бъде насочен към техните ответни мерки.

Зимна прогноза на ЕК: Несигурност, по-висока от обикновеното

От Брюксел отбелязват, че като цяло страните от ЕС са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки за насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики.

Евросиндикати настояват за по-високи заплати в България

Анализът показва, че в повечето държави членки икономическото възстановяване е довело до намаляване на безработицата, въпреки че тя все още е по-голяма, отколкото преди кризата. Големите дефицити по текущата сметка са били коригирани, а значителният частен, публичен и външен дълг е започнал да намалява като дял от брутния вътрешен продукт.

Безработицата през януари - най-ниската от 2010 г. насам

Въпреки това редица рискове остават. Сред тях са високите излишъци по текущата сметка. Те се коригират само в ограничена степен, докато значителните по обем натрупани необслужвани кредити влияят върху финансовия сектор в някои държави членки.
nova.bg