/ БГНЕС архив
Говорител на Европейската комисия отрече днес поредните медийни спекулации, че скоро предстои председателят на комисията Жан-Клод Юнкер да подаде оставка. Европейски издания днес съобщават, че се очаква Юнкер да се оттегли до началото на април.

Юнкер: Пет години начело на ЕК са достатъчни

"Понякога журналистите преповтарят постоянно една и съща история без никакво основание, не знам защо се случва", коментира говорителят. Юнкер заяви ясно през 2014 г., че пет години му стигат на този пост и няма да се кандидатира за втори мандат. Така той запазва свободата си да прави каквото прецени, без да се стреми към втори мандат. Така Юнкер остава независим и свободен, обобщи говорителят.

Юнкер няма да се кандидатира за втори мандат като председател на ЕК

Председателят ще изпълни целия си мандат с много енергия и ентусиазъм, както досега, добави той. Говорителят цитира скорошно интервю на Юнкер, в което председателят посочва, че след първата половина на мандата всеки очаква от него действията му да бъдат свързани със стремежа за втори мандат. Искам да мога да правя и казвам каквото преценя, без да си мислят това, обяснява Юнкер в интервюто, цитиран от своя говорител днес.
БТА