/ IStock
Дванадесет държави от ЕС са изправени пред съкращения на доставките на руски газ, като 10 от тях са издали ранни предупреждения като част от системата за сигурност на доставките на „синьо гориво“. Това заяви на изслушване в Европейския парламент на пленарна сесия в Брюксел в четвъртък първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, без да уточни колко от тези случаи са свързани с отказа на местните потребители да плащат за газ в рубли според правилата, които са в сила от 1 април, въведени в отговор на антируските санкции на ЕС, предава ТАСС.

„Общо 12 държави са засегнати от намаляването на доставките на руски газ, 10 страни са издали ранни предупреждения като част от законодателството за сигурността на доставките на газ. Рискът от прекъсване на доставките днес е реален“, подчерта Тимерманс. В същото време той отбеляза, че „газохранилищата в ЕС в момента са запълнени с над 50%, което е значително по-високо от миналогодишното число на тази дата“.


Еврокомисарят е категоричен, че Руската федерация „използва газа като оръжие“.

От 1 април купувачите от неприятелски държави могат да плащат за руски газ само в рубли. Въпреки това, като се има предвид валутата на договорите (обикновено долари и евро), Москва се срещна с контрагентите наполовина: купувачите трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борси и ще ги превежда в специални рублеви сметки на вносителите, от което плащането вече ще бъде извършено.

Европейската комисия първоначално счете тази схема за нарушение на санкциите. Въпреки това, както съобщи Bloomberg, ЕК разшири новия регламент, според който европейските вносители ще могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, наложени на Москва, и да откриват банкови сметки за разплащания във валутата, предвидена в договорите. Актуализираното ръководство също така споменава, че компаниите трябва ясно да заявят, че считат своите договорни задължения за изпълнени, след като платят в евро или долари, без да чакат конвертирането им в рубли.

Към 1 юни „Газпром“ е преустановил доставките на руски газ за България, Дания, Нидерландия, Полша и Финландия. Това се дължи на факта, че контрагентите от тези страни не плащаха навреме за енергийни ресурси и отказаха да извършват плащания в рубли. Намаляване на доставките на руски газ в момента регистрират Германия, Италия, Австрия и Гърция.