Джузепе Конте
Джузепе Конте / БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че правителството му започва "3-годишен маратон", за да осъществи серия от реформи по-специално в държавната администрация, наказателното правосъдие, данъчната система и инфраструктурата, предаде Франс прес.

Четири месеца след създаването на втория си кабинет, формиран през септември от левоцентристите и антисистемното Движение "Пет звезди", Конте каза на годишната си пресконференция, че се гордее с постигнатите резултати. Той увери, че след "спринта от първите дни" предстои "тригодишен маратон" до края на мандата му през 2022 г.

В управляващата коалиция се забелязват обаче разногласия по ред въпроси, засягащи например мигрантите, реформата в еврозоната и правосъдието, които според някои наблюдатели може да доведат до предсрочни избори в близките месеци.

Конте: Италия подкрепя забраната за продажба на оръжие на Турция

"Поставили сме си 23 амбициозни цели и вече работим по някои от тях, а през януари ще имаме възможност да се поспрем, за да размислим, да дискутираме с различните политически сили и правителството да се задейства наново", каза Конте.

Сред предстоящите мерки той изброи "облекчаване на бюрокрацията", дигитализация на държавното управление, намаляване на инстанциите на съдопроизводството, данъчна реформа и борба с укриването на данъци.

Джузепе Конте обеща нов сезон на реформи

За да избегне процедура за нарушения от страна на Брюксел, Италия трябва според него по-специално "да се бори с укриването на данъци, което представлява кражба и ощетява честните граждани. Трябва да плащаме всички, за да плащат всички по-малко", подчерта Конте.

Италия държи първото място в Европа по укриване на данъци с укрити общо 190,9 милиарда евро - двойно повече, отколкото страната харчи за здравеопазване, сочи неотдавнашен доклад на британската компания "Такс рисърч".

Ако бъде въведена зона без полети над Либия, тя "може да стане инструмент за постигане на основната цел - незабавно спиране на огъня и на военните действия", заяви италианският премиер, цитиран от ТАСС.

Италия и Франция се съгласиха: Мигрантите трябва да бъдат разпределяни в ЕС

"Опитваме се да разубедим всички, които мислят, че уреждане в Либия може да се постигне с военни средства", отбеляза той.

Джузепе Конте посочи например, че се е опитал да убеди президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган да не допуска военна намеса. Според италианския държавник, ако Турция подкрепи с военна сила правителството на националното съгласие, това "би довело до влошаване на ситуацията, до нови жертви сред цивилното население". "Така никой няма да спечели победа", изтъкна той.

Турският президент заяви в четвъртък, че страната му ще изпрати войници в Либия по молба на правителството в Триполи, което миналия месец подписа с Анкара споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността.
БТА