Десетки хиляди бездомни кучета бродят из Детройт
Десетки хиляди бездомни кучета бродят из Детройт / снимка: Gulliver/Getty Images

Във фалиралия американски град Детройт цари истински апокалипсис - из улиците на града вилнеят около 50 000 бездомни кучета, които се събират на глутници от по 20-30 и атакуват безмилостно, съобщава Блумбърг нюз. През 2012 г. има 903 случая на нападения на бездомни кучета срещу хора.

Според Аманда Арингтън от Хюмън съсайъти, проблемите на животните вървят ръка за ръка със страданието на хората.

Местните приюти за животни са принудени да приспиват завинаги около 70% от довежданите в тях кучета, тъй като нямат ресурс да се грижат за тях. Икономическият колапс на града създава кризи далеч извън тази с топящото се население на Детройт, пише БГНЕС.

Нешънъл джиографик алармира още през 2003 г. за бързо увеличаващия се брой на бездомните кучета в града. Понякога има и забавни случаи като този, при който крадци изкъртили водопроводните тръби от къща, мазето се наводнило и в него бездомни четириноги си организирали плувно парти, казва полицаят Лопес Муур. "Наложи се да ги ловим като риби", допълва той.

Но доколко е сериозно положението говори фактът, че американските пощи отказват да доставят пратки в някои райони на Детройт поради опасност за здравето и живота на куриерите - от октомври 2012 до юли 2013 г. 25 пощальони са били нападнати от кучета. Според представители на службата за контрол на животните най-голям брой сред "свободните кучета" били питбули или кръстоски на подобни агресивни песове.