/ БГНЕС, архив
Великобритания трябва да е скъсала изцяло със законите и правилата на Европейския съюз, след като го напусне, заяви днес британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес.

ЕС към Великобритания: Време е за избор

"Трябва да сме луди да минем през този процес на откъсване от ЕС и да не се възползваме от икономическата свобода, която той ще донесе", каза той в реч в Лондон.

Мей: Великобритания продължава да следва плановете за Брекзит

По думите му след Брекзита Великобритания ще просперира, защото ще действа "глобално". С напускането на ЕС страната "само с възстановяването на контрола върху регулаторната си рамка и митническите си тарифи" страната ще може да сключи нови търговски договори със САЩ и други страни, заяви той.

Великобритания ще остане в единния пазар на ЕС и след Брекзит

Това е първата от поредицата речи на водещи министри, чрез които британското правителство цели да покаже единство и енергични действия по отношение на Брекзита след месеци на увъртания и противоречиви послания. Но изказването на Джонсън показва разногласията в консервативния кабинет на премиера Тереза Мей по въпроса какви отношения иска страната да запази с ЕС след март 2019 г.

Британците обърнаха палачинката: Вече искат в ЕС

Някои министри, включително финансовият Филип Хамънд, искат страната да остане възможно най-свързана с единния пазар и безмитния съюз. Други членове на кабинета, сред които е и Джонсън, искат пълно скъсване, за да може Обединеното кралство да поеме по своя икономическа политика и да сключва нови търговски съюзи, съобщи АП.
БТА