/ iStock/Getty Images
Малко над двадесет души по света са заразени с дракункулоза - болест на гвинейския червей и заболяването е на път да изчезне, съобщи Асошиейтед прес.

Основаният в САЩ "Картър Център" от бившия президент Джими Картър води кампания по света за изкореняване на тежкото паразитно заболяване, при което еднометрови червеи излизат от човешкото тяло през процепи в кожата.

Едва 27 случая са регистрирани през 2020 г. в шест страни в субсахарска Африка, което е наполовина в сравнение с броя случаи през 2019 г. Инфекциите при животни също бележат спад с 20 на сто, отбелязват от центъра.

"Съобщаваме за намаление от 50 на сто в случаите при хора до едва 27 души в света миналата година. За сравнение през 1986 г. се съобщаваше за 3,5 милиона души годишно заразени с болестта в 21 страни, предимно в субсахарска Африка, както и в Близкия изток и Азия", каза за Асошиейтед прес Адам Уайс, директор на програмата за изкореняване на болестта в "Картър Център".

През 2020 г. по предварителни данни в Чад са регистрирани около 12 случая, в Етиопия - 11, а Ангола, Камерун, Мали и Южен Судан са съобщили за по един случай.

Пандемията от Ковид-19 усложни логистиката и доставките на програмата, ограничи възможностите за научна дейност и затрудни работата на служителите, каза Уайс.

За разлика от други заболявания, които се контролират с лекарства или ваксини, дракункулозата може да се изкорени чрез обучение на хората да пречистват водата и да пият чиста вода. Предизвикателствата са свързани с образованието, наблюдението и продължаващите усилия за осигуряване на достъп до безопасна питейна вода.

Инфекцията, причинявана от дълги около метър червеи, протича без симптоми и се развива в човешкото тяло около година, преди червеят да се опита да излезе от него, което е изключително болезнено.

Дракункулозата е на път да стане втората болест след едрата шарка, която човечеството ще успее да изкорени
, смятат от "Картър Център". Световната здравна организация предупреждава, че останалите случаи може да бъдат трудни за контролиране, защото обикновено възникват в отдалечени и трудни за достъп райони.
БТА