Лъчезар Иванов: Единствена заплаха Доган вижда в лицето на ГЕРБ
Лъчезар Иванов: Единствена заплаха Доган вижда в лицето на ГЕРБ / БГНЕС
Лъчезар Иванов: Единствена заплаха Доган вижда в лицето на ГЕРБ
20733
Лъчезар Иванов: Единствена заплаха Доган вижда в лицето на ГЕРБ
  • Лъчезар Иванов: Единствена заплаха Доган вижда в лицето на ГЕРБ

Поредният коментар относно думите на Ахмед Доган пред симпатизанти в село Кочан - този път на председателя на столичната организация на партия ГЕРБ - Лъчезар Иванов. Той определи като скандални думите на лидера на ДПС, че в него е концентрирана властта и заяви, че ако живеем в нормална държава, то още на следващия ден прокуратурата и съда биха взели мерки.

Ето как председателят на столичната организация на партия ГЕРБ коментира изказването на Ахмед Доган, че властта е в ръцете му:

Скандален, това е точната дума. Другото определение е верен на себе си. Никой няма да забрави неговото откровение преди години, когато каза, че обръчи от фирми обслужват политическите партии. Ще припомня още негови думи - това, че купуването на гласове е европейска практика. Мисля, че всеки, който следи политическите изяви на Ахмед Демир Доган, много добре оценява и това негово изказване. Това обаче идва в момент, когато България е пред избори. Какво иска да ни каже г-н Доган с това? Че може би в четирите години на управление той грубо е потъпквал конституцията. Член 1 от Конституцията казва, че България е република с парламентарно управление. Веднага след това се казва, че цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази конституция, а народните представители са тези, които определят какво и как да се случва в държавата. Не е човекът Ахмед Доган, който раздава, забележете: „Властта е в моите ръце. Депутатите нямат власт"! Този коментар ще оставя на вас.

Премиерът Сергей Станишев отчасти защити Доган за изказването?

Не трябва да забравяме, че Сергей Станишев управлява четири години. Знаете, че мандатът и мандатоносителството беше на ДПС и техния лидер Ахмед Доган. Той много изкусно излезе от това да коментира изказването на неговия шеф, защото в крайна сметка Доган е негов шеф. Той казва всеки да отговаря за думите си. Мисля, че с това оневинява изказването на Доган.

Друга тема, която Лъчезар Иванов коментира, беше и купуването на гласове:

Искам да припомня за тези, които са забравили - в 2005 г. България имаше разкрити 60 секции. Сега има 123 секции в Турция. Какво означава това? Това означава, че ако в предния парламент те вкараха шестима депутати от Турция, сега те ще вкарат 12 депутати. Във времето, когато се обикаля и обръчите от форми са развързали чували с пари да купуват гласове, на мен това не ми е безразлично. Истината е, че единствена заплаха Доган вижда в лицето на ГЕРБ. Той каза с ироничен глас, че Синята коалиция му е симпатична, а „Атака" не го притесняват. „Атака" съществува, за да бъде по-силна ДПС. Така че, много добре трябва да осмислим поведението си в оставащите дни и пак казвам: Българи, събудете се! В България се случват неща, които в други цивилизовани страни, ако това нещо бъде казано, то на следващия ден прокуратурата и съдът биха се произнесли много остро и биха взели мерки. Но ние се намираме в България, в страната Абсурдистан. Затова призовавам за пореден път българите да се събудят: Нервирайте се и дайте да докажем, че можем заедно да променим България, че България може да бъде демократична страна, че България ще остане в ЕС, че в България ще кажем стоп на корупцията, ще кажем за това, че хора като Доган и неговите фирми и обръчи нямат място в България. Ако искат да имат такива, да отиват в Азия.

Доган казва още, че той е инструментът, който разпределя финансирането в държавата. Смятате ли, че това е така?

Смятам, че в голяма степен е точно така, независимо дали ни харесва или не. Виждате, че проектите, които трябваше да дойдат и парите, които трябваше да дойдат за проекти от ЕС, така и не дойдоха, защото заради един човек като Ахмед Доган, който ги разпределя на фирмите от обръчи, те няма как да се случат или ако се случват, то те са веднага улавяни от ОЛАФ или други инспектиращи органи, които установяват корупционни схеми.

Ето и как ще реагира Европейският съюз на изказването на Ахмед Доган според Лъчезар Иванов:

Мисля, че отзвукът от там ще бъде поредна санкция или остър доклад, тъй като на езика на дипломацията мисля, че това е, което могат да ни посочат, да ни спрат пореден проект или да ни изпратят орган, който да провери вече усвоени пари от европейските фондове.

Накрая от партия ГЕРБ призоваха за едно:

Мисля, че е крайно време България да се събуди. Крайно време е да се събудят всички българи и да разберат какво се случва в нашата родина. Обръщам се към всички онези, които смятат да не гласуват: Хора, събудете се! Нервирайте се! Излезте от това време, в което хора като Ахмед Доган превземат територия след територия в нашата страна.