Започва Международният панаир на народните занаяти
Започва Международният панаир на народните занаяти / снимка: etar.org

Международният панаир на народните занаяти започва днес в Архитектурно- етнографския комплекс “Етър”. Повече от 60 майстори ще вземат участие в тазгодишното издание на панаира. Те ще представят занаятите грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, българска бродерия и иконопис. Представители на Румъния, Молдова, Чехия, Мароко, Япония и Русия ще представят пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти.

Сред по-интересните от тях са боядисване на яйца, изработка на тъкани и керамични изделия, оригами, демонстрация на калиграфски техники. Девет майстори грънчари от цялата страна ще премерят сили в традиционната Майсторска надпревара тази година. Тя ще се проведе от 3 до 6 септември на Етъра. През миналата година 10389 българи и 727 чужденци от Русия, Франция, Холандия и Германия са посетили панаира на Етъра. “Надявам се тази година на бием всички рекорди по посещаемост”, каза Кметът на Габрово Томислав Дончев.

Тази година в двудневната международна научна конференция под надслов "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще" участват 41 доклада. Форумът с научен ръководител Ангел Гоев е посветен на 100-годишнината от рождението на създателя на Етъра - Лазар Донков.

През септември 1964 г. на 8 километра южно от Габрово Донков създава на 7 хектара единствения в страната музей на открито, а в мотивите си пред тогавашната държавна власт пише "за да може миналото да стане видимо, за да може да се съхрани това огромно национално богатство - балканските занаяти през Възраждането". Сега в музея могат да се видят 50 действащи архитектурни и исторически обекта. Тук е и единствената в България сбирка на народна техника на вода, а водното колело е емблема на музея.

Репортаж за събитието чуйте в прикачения звуков файл