Дерматологично тестуваната козметика не предизвиква алергии
Дерматологично тестуваната козметика не предизвиква алергии / netinfo

При дерматологично тестувани препарати би могло да има индивидуална непоносимост на съответния организъм и това да доведе до алергична реакция. При ползването на некачествена козметика може да се получат неприятни реакции, кожата може да стане раздразнена. Има ли опасност от козметиката менте, какви последствия крие тя, какви алергии може да предизвика. Тези отговори дава в рубриката „Доктор – ох, боли!", осъществявана съвместно с "Актавис", дерматологът доц. д-р Мери Ганчева.

Има ли козметика менте у нас?

У нас всичко има маенте, има и козметика менте.

Значи има такава козметика, има и сериозна опасност за нашата кожа от нея?

Има много сериозна опасност от такъв вид козметика. Поради това е хубаво хората, които ползват козметика и биха искали да изглеждат добре, да ползват само така наречената дерматолигична козметика, която е дерматологично тестувана и, която се продава в аптеките.

Как да познаем оригиналната, дерматологичната козметика?

Оригиналната козметика ще я познаем не само по това, че тя е от известна фирма, а и по това, че на нея пише, че е дерматологично тестувана, че е хипоалергенна, че е некомедогенна. Тя не предизвиква алергия, тя не предизвиква запушване на порите с поява на малки черни пъпчици.

Какво става при използването на некачествена козметика, явно се появяват тези малки, черни пъпчици, които после стават големи, черни пъпчици?

При ползването на некачествена козметика, но не само при ползването на некачествена козметика, може да се получат неприятни реакции, които да бъдат сведени не само до една раздразнена кожа. Тя може да стане възпалена, а върху нея да се развие и така нареченият дерматит, който може да бъде и литативен дерматит, който е от непосредствен контакт с кожата и този, който е алергичен дерматит, тогава, когато имаме развитие на дерматоза, на патология, на болест след повторен трети или четвърти контакт, т.е. при първия контакт с дадения крем, грим, молив за очи или червило, ние да не сме получили алергична реакция, но при последващ контакт вече имаме развитие на алергичен процес.

От какво се получава това нещо, може би от материалите, от които е изработен гримът или кремът са некачествени?

Да, това е единият проблем, но не толкова некачествените продукти. Всяка една уважаваща себе си фирма, която произвежда кремове има един мощен набор от хора, които работят по отношение на това техните съставки да не предизвикват алергия. Когато обаче има индивидуална непоносимост на съответния организъм, то и при едни дерматологично тестувани компоненти на препарата, както да речем са голяма част от парабените, които са включени в кремовете, биха могли да доведат до една алергична реакция. Алергичната реакция може да се получи и тогава, когато не е поставена непосредствено на кожата на лицето. Да речем ние третираме косата си за косопад или ползваме продукти като лакове, като гелове, като боя за коса, парафенилендиемина, който е включен в боите за косите е един потенциален алерген, то тогава ние ще развием алергична реакция с локализация извън областта на кожата на главата, но и по лицето, около клепачите. Дори и с десиминиране на процеса изцяло по кожата на тялото.

Кои зони в нашето тяло са най-често обект на алергиите?

Най-често обект на алергиите са точно клепачите. Дори, ако ползваме някакъв некачествен лак за нокти, ние ще получим алергия около клепачите.

Но ноктите са много далече от клепачите, има поне един метър?

Да, това може да стане от докосването на тези зони, а и това е най-чувствителната зона, където се развива алергията, но ако говорим за иратативен дерматит, който е като контактен дерматит на место от даден козметичен продукт, то на местото, на което ние сме приложили този продукт, ще получим съответна алергична реакция.

Как да избегнем алергиите?

Алергиите ще ги избегнем като предварително ние изградим начин на поведение към собствената си кожа. Необходимо е да преценим какъв тип кожа имаме – дали тя е чувствителна, дали тя е по-суха, дали е добре овлажнена и тогава съответно да изберем подходящите продукти, с които да поддържаме добра хигиена на кожата. След това да поддържаме и един добър статус с оглед на това тя да бъде добре хидратирана, да поема субстанциите, с които ние искаме да постигнем противостареещ или ефектът, който целим. Необходимо е да ползваме продукти, които да бъдат съобразени с типа кожа и след предварителна консултация с дерматолог. Дори само един измиващ продукт трябва да бъде съобразен с типа кожа, тъй като основните детергенти - измиващите вещества, които са включени в тези продукти – могат силно да изсушат кожата. Много модерни са така наречените безсапунни сапуни, които дават отлична хигиена на кожата и, които не дразнят кожата. В зависимост от това какво целим – дали да хидратираме кожата или да я изсушим в зависимост от това дали тя е мазна, или е суха, или нормална – можем да изберем съответния продукт.

Имам чувството, че хората все повече ходят при дерматолозите след това, а не предварително?

Това е така до известна степен. Вече медицинската култура навлиза все повече и хората се грижат за себе си, защото една добра визия е един добър прием сред околните и много по-добре при социалните контакти. Поради тази причина голям процент от пациентите идват и за предварителна консултация и с оглед на добро поведение към собствената кожа.