Всеки може да помогне, като занесе дарения в столичния храм „Рождество Христово“
Масово родители от Северозапада са затруднени с подготовката за 15 септември. 

Пълна къща с усмихнати деца, много рисунки, но и отговорности. Това е 8-членното семейство на Данила и Светослав от монтанската община Медковец. Те имат шест деца, едното от които e осиновено, предава NOVA NEWS.

МОН издаде заповед за тържествата на 15 септември

„Бях в болницата с третото и видяхме едно детенце от дом. Ходеше босо из коридорите, връзваха го за леглото, за да не бяга, нямаше придружител. Аз разказах на мъжа ми и решихме да го осиновим, но тогава не знаехме, че не стават така нещата - ние да си изберем дете”, разказва Данила Иванова.

Така осиновяват друго дете. След това Данила ражда още две деца - едно момиче и едно момче. Четири от тях са ученици. „Въпреки че и аз работя, и мъжът ми работи на три работи, не можем така да се отпуснем и да кажем, че всичко ни е лесно. На кино, на театър никога не сме ги водили, до някой град - първо организацията е трудна, второ е голям разход”, разказва Данила Иванова.

Много хора им изпращат дрехи и обувки. Тази година обаче част от бюджета ще  бъде похарчен за първокласничката Марияна. Майката пресмята, че ще струва 180 лева.

МОН реши при какви мерки ще отворят училищата (ВИДЕО)

„Ако сложим екип за физическо и маратонки, не много луксозни, съм ги сложила по 30 лева и става 240 лева. Ако детето е по-голям клас, тогава ще отпаднат раница, несесер и няма да се купуват такива неща, но пък тогава там има много повече помагала, учебни тетрадки. Знам, че те не се раздават в училищата”, обяснява Данила.

Третокласникът Никола си мечтае за раница с много джобове и шарки. Боян, който е в шести клас, пък иска моливи, флумастери, нов несесер. Липсата на дрехи и обувки за децата се оказва голям проблем в редица училища в Северозапада.

„Дрехи и обувки са необходими винаги. Другото, което бих казала, са хранителни продукти. И като наблюдение казвам, че това се приема най-добре”, обясни Илияна Кръстева от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - град Брегово, Видинско.

МОН с насоки за обучение в условията на пандемия през новата учебна година

Засега Данила и съпругът й успяват да осигурят храна за шестте си деца. Бащата учи висше и работи в община Медковец. Данила също учи – втора магистратура и работи в местната детска градина. В неделите жената събира децата в селото и преподава в неделното училище към църквата.

А вкъщи, иска нейните деца да получат добро образование и да не спират да четат. Кампанията в помощ на Северозапада ще продължи до 20 септември. Дотогава всеки може да носи помощи в столичния храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост”. Оттам ще ги закарат към нуждаещите се.
nova.bg