Мнозинството от европейците, които са представители на поколението "Z", смятат, че животът им ще бъде по-лош от този на родителите им, предаде ДПА, като се позова на проучване по поръчка на германската организация "Туристик юниън интернешънъл" (ТЮИ), публикувано днес.

През март тази година фирмата за изследване на нагласите "Югав" проведе проучване сред 7085 младежи на възраст между 16 и 26 години по поръчка на фондация ТЮИ и установи, че 52% от тях са песимистично настроени за бъдещето си.

В годишното проучване участваха представители на Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания и Полша.
Едва 22% от тях смятат, че ще бъдат по-добре осигурени от родителите си. Макар че само 10 % се доверяват на политическите партии, 73% все пак смятат, че гласуването на избори е техен граждански дълг.

Докато в предишни проучвания младите германци и поляци са били по-оптимистично настроени от своите европейски съседи, сега те са по-скоро песимистично настроени, установи "Югав".

Социологът Торстен Фас от Свободния университет в Берлин, който е ръководител на проучването, описа резултатите като отражение на постепенна тенденция, а не като реакция на конкретни фактори, като например пандемията от коронавирус или руската инвазия в Украйна.

"Отношението на младите европейци към живота става все по-мрачно и по-мрачно. Гледайки в перспектива, това означава, че внезапно обръщане на тенденцията не е много вероятно", каза експертът.

Поколението "Z" обхваща хората, родени между края на 90-те години на 20-и век и тези, родени малко след 2010 г.