Проливни дъждове изровиха фосилизирани дървета отпреди динозаврите
Проливни дъждове изровиха фосилизирани дървета отпреди динозаврите / Thinkstock/Getty Images

Проливни дъждове изровиха идеално запазени фосилизирани дървета в Северна Испания, които са на 300 милиона години, много преди динозаврите, съобщи в. "Индипендънт".

Учените от университета на Овиедо определят находката в Кантабрия като много значима. Дърветата са идеално запазени, виждат се стволът и корените в подпочвения слой, който е на 300 милиона години. За сравнение страшният тиранозавър Рекс е живял преди 66 до 68 милиона години.

Сегашното северно крайбрежие на Испания някога е било в южното полукълбо, преди тектонските плочи постепенно да го изместят. Слоят е бил с много екзотични растения и ембрионален живот. Проф. Арбису сравни зоната с това, което е характерно за австралийския Голям бариерен риф или за Карибския басейн. По тези места е възниквал животът и ранните животни "са излизали от водата на сушата".

Фосилизираните дървета са намерени по крайбрежието на град Арнао. Повечето стволове и клони са полегнали, но има някои изправени, с корени дълбоко в скалите, което показва, че са били живи, когато е започнал процесът на фосилизиране.

Тъй като някога е бил покрит с наситена с кислород вода, районът е известен на учените с изобилието си на запазена праисторическа почва. Очаква се брегът да бъде обявен за защитена зона и да бъде превърнат в музей на открито.

Източник: БТА