/ БГНЕС, архив
Известният британски физик Стивън Хокинг попадна в списъка на учените, чиито изображения могат да се появят върху новата банкнота от 50 паунда, предаде ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

Стивън Хокинг – кратката история на един гений

Неговите основни области на научен интерес бяха космологията и квантовата гравитация. Хокинг /1942-2018/ отдели много време и в изучаването на черните дупки.

Защо Хокинг така и не е получил Нобелова награда?

Той бе автор на теорията за "изпаряването" на черните дупки за сметка на радиацията - това явление получи названието "Лъчението на Хокинг".

14 цитата, с които ще запомним великия Стивън Хокинг (ВИДЕО)

В списъка на претендентите за увековечаване върху новата банкнота попадна също математичката и писателка Ада Лъвлейс, създателят на първия телефон Алексъндр Бел и Александър Флеминг - микробиологът, открил пеницилина.

В списъка на номинираните са повече от 600 мъже и близо 200 жени, но могат да се дават още предложения до крайния срок - 14 декември. Според информацията на Би Би Си засега букмейкъри сочат като фаворит Стивън Хокинг, а като други изявени номинации - тези на спечелилата Нобел за химия Дороти Ходжкин, Алън Тюринг, който е допринесъл за развитието на компютърните науки, Александър Флеминг и Розалинд Франклин, която има голям принос в рачитането на структурата на ДНК. 
БТА