Стивън Хокинг създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Алберт Айнщайн и Исак Нютон
Стивън Хокинг създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Алберт Айнщайн и Исак Нютон / Gulliver/Getty Images
Медицинското "чудо" Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст - над пет десетилетия след като лекарите, диагностицирали го с обикновено фатално неврологично заболяване, му дават не повече от две години живот, съобщават в. "Дейли експрес" и Франс прес.

Стивън Хокинг – кратката история на един гений
 
Хокинг е подложен на тестове на 21-годишна възраст, а на 22 години вече е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна също като болест на Шарко, болест на Лу Гериг, болест на моторните неврони.

Стивън Хокинг
Guliver/Getty Images

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главния мозък, обикновено водеща до парализа и смърт.

14 цитата, с които ще запомним великия Стивън Хокинг (ВИДЕО)
 
Болестта най-често започва със загуба на способността за движение на ръцете и краката. С течение на времето за болните става все по-трудно да преглъщат и да говорят. Впоследствие, поради засягане на мускулите на диафрагмата и гръдната стена, болните губят дихателната си способност. Това е и най-честата причина за смърт при пациентите.
 
Според медицинската статистика преживяемостта е между 24 и 36 месеца. Обикновено се диагностицира след 60 годишна възраст, като често се придружава от когнитивни увреждания.

Хокинг в последните си коментари: Човечеството е застрашено, трябва да колонизират Марс и Луната
 
Въпреки обрисуваната картина Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза - постижение, което все още е загадка за медицинската общност.
Въпреки заболяването Хокинг става един от най-известните съвременни учени в света. Той е един от първите, използвали свързан с инвалидната му количка гласов синтезатор, след като губи способността си да говори. Благодарение на този начин на комуникация Стивън Хокинг създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Алберт Айнщайн и Исак Нютон.
 
Спомняйки си за времето, когато му е поставена диагнозата, Стивън Хокинг казва: "Тогава бях отегчен от живота. Нищо не ми се струваше важно. Над мен беше надвиснал мрачен облак. В един момент изненадващо осъзнах, че се радвам на сегашния си живот повече, отколкото на предишния".
След като миналата година ученият отбеляза 75-ия си рожден ден, мнозина отново се запитаха как е оцелял толкова дълго време със заболяването.
 
Според Лео Макклъски от университета на Пенсилвания, цитиран от "Медикъл дейли", забележителното оцеляване на Хокинг се дължи в известна степен на спецификата на организма му, на специфичната природа на формата на амиотрофичната латерална склероза, от която страда, както и на отличните лечение и грижи, които получава.  
 
За бившата му съпруга Джейн Уайлд оцеляването на Стивън Хокинг е чудо. "Когато си помисля, че са минали повече от 50 години, откакто му е поставена диагнозата, за мен това е чудо. Добре, може и да е чудо на съвременна медицина, но куражът и упоритостта на Стивън също могат да бъдат определени като чудо", споделя Уайлд в интервю за в. "Дейли телеграф" през 2015 г.
БТА