/ Gulliver/Getty Images
Бързото развитие на изкуствения интелект може да представлява заплаха за съдбата на човечеството. Това заяви в един от последните си коментари известният британски физик Стивън Хокинг, който почина на 76 години.

Стивън Хокинг – кратката история на един гений

"Страхувам се, че изкуственият интелект може да замени хората. Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.

Стивън Хокинг разкри какво е имало преди Големия взрив

Според него машините, в търсене на ефективност, може да искат да се отърват от хората. Но дори и това да не се случи, той вярваше, че хората рискуват сами да се погубят. "Преминахме точката, от която няма връщане. Земята стана твърде малка за нас, населението нараства с обезпокоителни темпове и рискуваме да се самоунищожим", предупреждаваше Хокинг.

По думите на Стивън Хокинг климатичните промени ще доведат човечеството до гибел, тъй като на нашата планета ще изчезнат условията за живот
ThinkStock/Getty Images

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Затова сега основната задача е да се включат повече хора в науката, така че човечеството да може да достигне до други планети, за да ги колонизира, смяташе ученият.

Стивън Хокинг смяташе, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той отбеляза, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е въпрос само на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

Стивън Хокинг: Трябва да си намерим нов дом на друга планета (ВИДЕО)

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо“, казваше още той.

Хокинг смяташе, че идните 30 години трябва да бъде създадена база на Луната. След това хората трябва да заселят целия Марс, което според него трябва да стане за 50 години. При това хората ще трябва да вземат на другите планети растения, животни, гъби и насекоми.

Стивън Хокинг: Земята ще се превърне в огнен ад

Хокинг предлагаше човечеството да не се ограничава само със Слънчевата система, ами да излезе извън нейните предели и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него съществува годна за живеене планета Proxima b.

Стивън Хокинг
БГНЕС, архив

По-рано световноизвестният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа.

Вижте още теории на астрофизика:

Стивън Хокинг: Това е най-опасното време за нашата планета

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена

Човекът сам създава най-големите си заплахи, предупреди Хокинг


Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

Стивън Хокинг: Трябва да преосмислим отношението си към богатството*

Стивън Хокинг: Ядрена война, изкуствен интелект или вирус ще унищожат Земята

Стивън Хокинг: Не милитаризирайте изкуствения интелект
БГНЕС