Стивън Хокинг: Това е най-опасното време за нашата планета
Стивън Хокинг: Това е най-опасното време за нашата планета / Guliver/Getty Images

Каквото и да си мислим за решението на британския електорат да отхвърли членството в Европейския съюз или за това на американското общество да приеме Доналд Тръмп за свой следващ президент, няма съмнение сред анализаторите, че това бе изблик на гнева на хората, които се чувстват изоставени от своите лидери. Това пише британският теоретичен физик Стивън Хокинг в статия във в. "Гардиън".

Стивън Хокинг: Ядрена война, изкуствен интелект или вирус ще унищожат Земята

Тревогите, които стоят зад тези избори - за икономическите последици от глобализацията и ускоряващите се технологични промени - са напълно разбираеми. Автоматизацията на заводите вече съкрати работни места в традиционното производство, а възходът на изкуствения интелект вероятно ще разшири унищожаването на работни места и в средната класа. Незасегнати ще останат само най-креативните или началнически позиции, смята световноизвестният учен.

Стивън Хокинг предупреди за наближаването на края на света

Така ще се ускорят и без това нарастващите икономически неравенства по света. Интернет и платформите, които се създават, благодарение на мрежата, ще позволят на много малки групи хора да реализират огромни печалби, наемайки малцина работници. Това е неизбежно, това е напредък, но е също така и деструктивно в социален план, казва Хокинг, но признава, че самият той може да комуникира с други хора и да работи, благодарение на технологиите.

Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го "тушира"?

Бедняците от селата се отправят на тълпи към градовете и се установяват в гета. Когато разберат, че там не могат да открият нирваната от Instagram, започват да я търсят зад граница и се присъединяват към огромния брой икономически мигранти, търсещи по-добър живот. Тези мигранти създават нови изисквания за инфраструктурите и икономиките на страните, в които пристигат, подкопават толерантността и подхранват политическия популизъм.

Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

Хокинг смята, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно. За целта трябва да се премахнат, а не да се издигат, бариери вътре и между държавите. Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, трябва да се научим да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента, казва Стивън Хокинг.

Източник: БТА