Астероидите - една от най-големите заплахи за живота във Вселената
Астероидите - една от най-големите заплахи за живота във Вселената / ThinkStock/Getty Images

Видният британски учен и космолог Стивън Хокинг смята, че астероидите са една от най-големите заплахи за човечеството и предупреждава, че потенциален сблъсък с тях може да унищожи живота на планетата, пише в. "Дейли експрес".

В НАСА тренират за евентуален удар от астероид

Във видео, заснето от организаторите на Деня на астероида - глобална кампания за разясняване на опасността, която представляват астероидите за Земята, и за търсене на начини за справяне с нея, Хокинг казва: "Една от най-сериозните заплахи за интелигентния живот във Вселената е високата вероятност от сблъсък на астероид с обитаеми планети".

Астрономи: Гигантски комети могат да унищожат живота на Земята

Според учения въпросът не е "дали", а "кога" ще се разиграе подобен апокалиптичен сценарий.

НАСА и други космически агенции следят хиляди т.нар. близкоземни астероиди, но според много учени те са само малка част от дебнещите космически заплахи.

"Известни са ни само около 15-20 процента от обектите с големина, надхвърляща няколко стотици метра. Ако подобен обект удари Земята, може да причини регионални щети в дадена страна или дори континент", казва астрономът Патрик Мичъл.

НАСА: Хиляди астероиди се приближават към Земята

Понастоящем няма тестван метод за справяне с астероид на път да удари планета. Сред идеите за избягване на заплахата е изпращането на космически кораб, който да отклони обекта от курса му. Вариантът за ядрено взривяване се отхвърля, тъй като има опасност астероидът да бъде раздробен на хиляди по-малки късове, които ще продължат да бъдат заплаха.

"Колкото повече научаваме за тези обекти, толкова по-подготвени ще бъдем да предотвратим потенциално опасен за нас сблъсък", отбелязва астрономката Каролин Шумейкър, една от съоткривателките на кометата Шумейкър-Леви 9, която през 1994 г. удари Юпитер.

Източник: БТА