Астрономи: Гигантски комети могат да унищожат живота на Земята
Астрономи: Гигантски комети могат да унищожат живота на Земята / ThinckStock/Getty Images

Далечни гигантски комети могат да унищожат живота на Земята, досущ като астероидите, но за тях учените често нехаят, пише Франс прес.

Агенцията се позовава на изследване на астрономи от университета в Бъкингам, публикувано в британското научно издание "Астрономия и геофизика".

Тези комети с размери 50-100 километра поддържат нестабилни орбити, които се засичат понякога с тези на гигантските планети, каквито са Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Учени предупредиха за заплаха от астероиди

Под въздействието на гравитационните полета на тези планети споменатите комети могат понякога да променят траекторията си и да се озоват във вътрешната част на Слънчевата система, в която са включени Меркурий, Венера, Земята, Марс и астероидният пояс.

Комета може да е „засяла" живот на Юпитерова луна

Рискът 100-километрова комета да се сблъска със Земята беше изчислен от Бил Нейпиър от университета в Бъкингам. Той е веднъж на 40-100 хиляди години. Приближавайки се до Слънцето, тези комети, съставени от прах и лед, се разлагат на многобройни фрагменти. Сблъсъкът на техните отломки с нашата планета би бил неизбежен.

Кометите може да са довели до появата на живот на Земята

През последните 30 години учените положиха големи усилия за да анализират рисковете от сблъсък на астероиди със Земята. Сега британските астрономи предлагат да погледнем по-надалеч, отвъд орбитата на Юпитер, за да бъде отчетена заплахата от гигантите.

Източник: БТА