/ Guliver/Getty Images
В бъдеще изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, предрича известният британски учен Стивън Хокинг, цитиран от ТАСС.

Стивън Хокинг се появи чрез холограма в Хонконг

Агенцията огласи негово изказване по време на телемост с Пекин, който се състоя в рамките на Глобалната конференция на мобилния интернет.
 
"Развитието на изкуствения интелект може да стане най-позитивният, но и най-страховитият фактор за човечеството. Ние сме длъжни да осъзнаем опасността, която той представлява", изтъкна ученият.
 
По думите на Хокинг най-новите технологии могат да доведат до деградация на човека, да го направят съвършено безпомощен пред лицето на природата. Той добави, че в условията на естествената еволюция и борбата за оцеляване, това означава неминуема гибел.

Физикът Стивън Хокинг на 75 години въпреки лекарските прогнози и без страх от смъртта

В същото време ученият изтъкна, че при умел подход към изкуствения интелект, той може да реши повечето от проблемите, които съществуват в света.
 
Глобалната конференция за мобилен интернет се провежда в китайската столица от 27 април до 1 май. В нея участват над 500 представители на ръководствата на големи компании от цял свят. Очаква се форумът да привлече 100 000 посетители.
БТА