Във Флорида започнаха да използват роботизирани котки за осигуряване на компания на хора с деменция, съобщи Евронюз.

Изследователи от Атлантическия университет във Флорида дали котки на участниците в проучване и установили, че те помагат за подобряване на настроението и благосъстоянието на възрастни хора с лека до умерена деменция. Те често наблюдавали как участниците в проучването се усмихват и разговарят с роботизираните си котки и казват неща като: "Котката ме гледа като някой, който ме слуша и ме обича".

Участниците били информирани, че котките не са истински.

"Тъй като няма лечение за деменция, нашият проект предлага начин за справяне със симптомите по естествен начин и без използването на фармакологични лечения, които са със съмнителна ефективност и имат възможни вредни странични ефекти", казва Бриана Стрейт Лароуз, водещ автор на изследването.

Използването на роботизирани животни означава, че няма опасения за безопасността на животните или за нехуманно отношение към пациентите.

"В Съединените щати един на всеки трима възрастни хора умира от болестта на Алцхаймер или свързана с нея деменция и понастоящем няма лек за бързо нарастващото бреме", заяви д-р Сафия Джордж, декан и професор в Колежа по медицински грижи "Кристин Е. Лин". "Тази терапевтична интерактивна интервенция с домашни любимци се оказа безопасен алтернативен метод за подобряване на настроението и поведението при хора с деменция, които посещават дневен център за възрастни".

 
БГНЕС