Сватбата е събитие, което присъства в съзнанието на всяка жена още от детските ѝ години. Има редица сватбени суеверия, които са се запазили от дълбока древност. Ето някои от най-интересните суеверия, свързани със сватбения ден:

Младоженецът не трябва да вижда роклята на булката преди сватбата. Това суеверие датира още от времето, когато родителите уреждали браковете. Тогава на младоженците им било забранено да се виждат преди бракосъчетанието. Така бракът бил сигурен, тъй като в противен случай младоженецът можело да не хареса булката и да се откаже от нея.

Това вярване е обвързано и с булчинския воал. Благодарение на него срещата на младоженците се отлагала до последния възможен момент, за да се намали възможността церемонията да се провали.

Изчислиха до каква възраст трябва да се оженим, за да е щастлив бракът

Смятало се още, че когато булката носи було по пътеката към олтара, тя се прикрива от зли очи, които завиждат на щастието ѝ.

5 от най-странните сватбени обичаи по света (ВИДЕО)

Друг много популярен ритуал е хвърлянето на букета. То се явява като един вид пророкуване - коя ще е следващата омъжена жена. Още в Средновековието се е смятало, че парче от роклята на булката носи късмет. Затова в един момент от церемонията, гостите се втурвали да разкъсат дрехата на младоженката. За да ги разсее и да успее да избяга, тя хвърляла букета.

Шаферките също играят важна роля в сватбената церемония. Традицията повелява те да са облечени еднакво. В древен Рим тяхната роля била да предпазват булката от злите сили и от бившите ѝ любови.

шаферки
ThinkStock/Getty Images

Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем или нещо синьо, за да не я урочасат. Това е едно от най-разпространените суеверия. Тази традиция била установена още във Викторианската епоха. Носенето на нещо старо представлява миналото на булката, а нещо ново символизира щастливото бъдеще. Булката също така трябва да вземе нещо назаем от някой, който е щастливо женен, за да  има дълъг семеен живот. Нещо синьо пък означава вярност и любов.

Веднъж те женя, няма не искаш! Какво ще кажат съседите?

Пренасянето на булката през прага на дома предпазва от лоша поличба. Трябва да се внимава булката да не се спъне на прага на новия дом, затова е по-добре младоженецът да я пренесе на ръце.

Сватбената рокля не трябва се пере през първата година от брака.

И още:

Тайните на сватбените тържества

Меган Маркъл спази стара традиция (СНИМКИ)

Най-скандалните кралски сватби (ВИДЕО/СНИМКИ)

Сватбата на принц Хари и Меган в 43 секунди (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук