/ БГНЕС
Не слагайте много олио в лютеницата, защото няма да стане по-вкусна, а ще се разкашка. Сложете малко, после като я извадите, за да си хапнете с ракийка, със сиренце, на топло хлебче – тогава, ако искате повече мазнина, сложете още.

Thinkstock/Getty Images

Съветът е на Ангел Ангелов от Академия "Кулинарен историк” към Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство". Срещаме се с Ангелов по време на четвъртото издание на Фестивала на розовия домат. В Quartal Food Park експертът заедно с шеф Юри Велев приготвят лютеница по оригинална рецепта.

Как оцениха испанците нашето кисело мляко и лютеница? (ВИДЕО)

„Заедно с колегата Ангел правим лютеница вече традиционно няколко години. Хората имат интерес, използват се розови домати, патладжани, чушки, всичко е произведено от български производители", каза шеф Юри Велев.

iStock/Getty Images

Той не дава точно време, необходимо за приготвянето на вкусна лютеница. „Това е като правенето на любов”, каза той и допълни: „Никога не знаеш кога ще стане лютеницата, никога не знаеш кога всичко ще бъде както трябва. Рецептите са различни, повече чушки, по-малко патладжани, малко моркови, могат да се слагат и други неща, много любов, най-вече розов домат и постоянно бъркане. Накрая слагаме, разбира се, и сол, може да се сложи и олио. Но най-важното е да го правиш с любов, с желание”, подчерта шеф Юри Велев.

В сезона за варене на лютеница Ангел Ангелов посъветва тавата или казанът, в който ще се вари вкусната зимнина, да не е калайдисан скоро. Причината – такива тави често се калайдисват с припой за улуци, в който има много олово.
БГНЕС