/ /iStock
Специалисти от северноамериканската компания Klick Labs създадоха модел с изкуствен интелект (AI), който по гласа определя точно признаците на хипертония. Изследването е публикувано в списанието IEEE Access.

Според Световната здравна организация (СЗО) хипертонията застрашава живота на всеки четвърти човек по света. Учените от Klick Labs създадоха невронна мрежа, която използва стотици вокални биомаркери за диагностициране на високо кръвно налягане.

Експертите отбелязват, че повечето биомаркери за наличие на хипертония не могат да бъдат разпознати на ухо. Според говорителя на компанията Иън Фосат, невронната мрежа също се е научила да създава прогнозни модели въз основа на пола на пациента.

В хода на експеримента 245 пациенти трябваше да записват гласа си в продължение на две седмици и до шест пъти на ден и да го изпратят на патентовано приложение. Оказа се, че моделът, създаден от учените, е в състояние да диагностицира високо кръвно налягане с точност от 84 процента при жените и 77 процента при мъжете.

Гласовата технология има потенциала да подобри здравеопазването, като го направи по-достъпно и по-евтино“, каза изследователят от Klick Labs Джейси Кауфман. По думите му, освен хипертония, невронната мрежа ще може да диагностицира диабет и други заболявания.

В началото на септември американски експерти създадоха умен пръст за събиране на медицински показатели. Устройството получава енергия за работа от човешката пот. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС