Хлябът бил открит преди повече от 15 000 години. През каменната ера нашите предци са яли зърно в суров вид. По-късно те се научили да стриват зърното между камъни - бъдещи хромелни, воденични камъни и полученото „брашно" смесвали с вода. Първият хляб представлявал рядка каша от натрошени зърна.

Когато древните хора открили огъня, започнали да пекат пресни питки. По този начин проблемът с изхранването бил решен: човекът си осигурил засищаща храна във вид на малки зрънца.

За първи истински хлебопекари се считат древните египтяни. Още по време на строителството на пирамидите, най-вероятно съвсем случайно открили начин тестото да става по пухкаво, когато втасва.

Ечемикът - "новата" суперхрана

Древните гърци смятали, че човек, който яде храната си без хляб, задължително ще бъде наказан от боговете.

Подобно убеждение споделяли и в древна Индия - там се смятало, че съдбата на човек, който не яде хляб с храната си, ще бъде нещастна.

Лимецът лекува анорексия и безплодие, твърди известен билкар

В средновековна Европа хлябът заемал не по-малко почетно място. Френският крал Хенри ІV  към всичките си титли прибавил и още една - „Крал на хляба".

Хлябът заема особено важно място в храненето на българина. Той притежава уникално рядкото за хранителните продукти свойство - никога не омръзва. Почти всички хора ядат хляб всеки ден - като сандвич, с мед или сладко или дори като десерт с течен шоколад. Макар вече хиляди години по цял свят хората да се изхранват с него, има неща, които не знаем за хляба.

Как се приготвя хляб, достоен за ЮНЕСКО?

Вижте няколко любопитни факти за хляба

Изяждаме повече от 9 000 000 палета с хляб всеки ден. Най-големият хляб в света е бил изпечен в пекарна в Акапулко в Мексико през януари 1996 година. Той е бил дълъг 9200 метра.

Около петдесет процента от целия хляб се използва за сандвичи. Най популярният сандвич в Англия е този с кашкавал, а в Америка - с шунка.

Хлябът бил изобретен по погрешка преди повече от 7500 години. Първият самун бил изпечен от египтянин, който случайно оставил смес от брашно и вода в топлата печка за през нощта.