/ iStock/Getty Images
Археолози, проучващи местността Тел ел Деир в област Дамиета в делтата на Нил, откриха двадесет гробници от късния период на Древен Египет между около 664 година пр. н. е. и 332 година пр. н. е., съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата. Част от гробниците, които вероятно са принадлежали на високопоставени египтяни, са изградени от тухли. Други, които са били предназначени за хора от бедно потекло, са обикновени изкопи.  

"Това е важно научно и археологическо откритие, тъй като ще пренапише историята на Дамиета," заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири. Според него тухлените гробници са от периода на Двадесет и шестата династия, известен и като Саиски период.

Екипът от египетски археолози е намерил златни орнаменти, с които са били украсени телата на починалите. Декоративните платки изобразяват божествата Изида, Бастет и Хор. Открити са и погребални амулети с различни форми и размери, статуетки, както и канопи - съдове за съхранение на вътрешностите на мумии.

По-рано експедицията се натъкна на гробници от други епохи. Проучването на Тел ел Деир (Хълма на манастира) хвърля светлина върху погребалните обичаи на обитателите на района през различни исторически периоди.