Ново изследване на британския професор по икономика Франсиска Антман показва, че широкото разпространение на пиенето на чай в Англия в края на XVIII в. не само е било от основно значение за развитието на националната култура, но и буквално е спасявало човешки животи.

През 1784 г. специален закон за чая намалява драстично данъка върху него от 119% на 12,5% и много скоро дори селяните пият по две чаши на ден, а вносът на чай се увеличава шест пъти между 1761 и 1834 г. От какво се нуждае чашата чай освен от билки? Преваряване на водата, което (предвид факта, че по това време все още не е ясно колко масово водата разпространява болести) е означавало много по-здравословна вода в епохата далеч преди появата на канализацията през 19-ти век. Освен това чаят е бил по-евтин от бирата - другият източник на хидратация без болести.

10-годишно проучване доказа: Чаят удължава живота

За същия период смъртността е намаляла от 28 на 23 души на 1000 души. Ролята на вноса на чай се потвърждава от спада на смъртните случаи от болести, предавани по воден път (например дизентерия), а не по въздушен път (например туберкулоза). Подобренията също така са най-големи в районите с по-ниско качество на водата. Имало е както икономически, така и здравни ползи, което е позволило струпването на хора (и техните... отпадъци) в градовете на индустриалната революция.

Всичко това се случило случайно, в период, в който общественото здраве е било в зародиш.
БГНЕС