/ Thinkstock/Getty Images
Кога да си пускам пералнята, колко дълго мога да скрибуцам на цигулката, кога да лае кучето ми, колко шумни да са гостите и децата ми - за всичко това в Германия има правила.

Германия е уредена държава. Мнозина дори смятат, че в тази страна прекаляват с уредбите. Можете да прецените сами, ако прочетете тези няколко примера от една банална сфера от германското всекидневие: отношенията между съседите. Предлагаме ви подборка, подготвена от Германския съюз на наемателите, която се опира на правилниците за вътрешния ред, на законите и съдебната практика. Ето няколко примера от междусъседския делник:

Децата и шумът

Малките деца плачат и се смеят, крещят и търчат из жилището, а съседите са длъжни да го преглътнат. Колкото по-малки са децата, толкова повече толерантност се очаква от другите обитатели. Плачещото нощем пеленаче или шумните деца на стълбището рано сутрин - с това съседите трябва да се примиряват.

Родителите обаче също са длъжни да полагат усилия - детският шум от съседното жилище невинаги е допустим. Германските съдилища изрично посочват, че трябва да се зачита и нуждата на съседите от спокойствие. Ако шумът, трополенето, крясъците и караниците са много продължителни и интензивни, тогава наемателят дори може да поиска намаляване на наема. Възрастта на децата и степента, в която шумът пречи на другите обитатели - това са главните фактори, които се взимат предвид при оценката на междусъседски спорове по темата.

Футбол и кънки вкъщи?

Децата могат да играят у дома, но и тук има граници. Футбол, например, е разрешен само навън. Същото важи и за други шумни игри като карането на кънки, скейтборд или велосипед. Стълбището на кооперацията не е детска площадка, постановяват германските съдилища. Недопустимо е също така децата за забавление да се возят нагоре-надолу с асансьора.

Перални и прахосмукачки

Дори когато това не се харесва на съседите, всеки има право и след 22 часа да си спуска щорите и жалузите. Пералната машина също по изключение може да се пуска и след 22 часа, когато няма друга възможност поради трудовата заетост на хората. По принцип всеки има право да използва прахосмукачка в неделя след 8 часа сутринта, но съдилищата препоръчват съкооператорите все пак да се съобразяват с онези съседи, които биха искали да си отспят.

Три от най-странните закони по света (ВИДЕО)

Телевизия и музика

За тях няма ограничения във времето, но след 22 часа гледането на телевизия и слушането на музика задължително трябва да бъде ограничено като сила на звука - и да се чува само вътре в жилището, не и навън. Важно е да не се пречи на съседите в часовете за нощен покой.

Гости и купони

Не съществува такова нещо като „основно човешко право да празнуваш в собствените четири стени". Когато каниш гости, трябва да се съобразяваш със съседите и след 22 часа да се грижиш за нощния покой. Ако непременно държиш да вдигнеш шумно парти, което продължава и през нощта, тогава задължително трябва предварително да уведомиш всички съседи. Но и без да намесваме правилата и законите, от психологическа гледна точка определено е най-добре да говориш със съседите - защото тогава те са по-склонни да преглътнат шумната музика посред нощ.

шум
Thinkstock/Getty Images

Барабани, цигулка и сие

Всеки има право да свири на инструмент в своите четири стени. Всекидневно са разрешени средно два часа музициране. И важно е не качеството на музиката (понякога то наистина е окаяно!), а нейната сила. Основният принцип гласи: колкото по-шумен е един инструмент, толкова по-кратко е времето за упражнения. При ударните инструменти са разрешени само 45 минути дневно. Наемодателят няма право да забрани музицирането в отделно жилище или в цялата сграда, а според едно съдебно решение няма и право да забрани на свой наемател да си вкара пиано в апартамента.

Душ след 22 часа?

Независимо от всички дискусии, мъжете все още имат право да уринират прави. Дори когато сградата е с тънки стени, съседите са длъжни да търпят евентуалните дразнещи шумове от тоалетната на своите съкооператори. Недопустимо е също така чрез Правилника за вътрешния ред да се забранява на съкооператорите да се къпят след 22 часа. Но шуртенето на вода в банята след този час не бива да продължава повече от 30 минути.

душ
Thinkstock/Getty Images

Кучета и петли

Ако живеете на село, тогава трябва да търпите и кукуригането на петли. Това обаче не важи за градските квартали, където, според едно съдебно решение, кукуригането може да бъде изцяло забранено. Или поне ограничено в определени часове от денонощието. Същото се отнася и до кучешкия лай. Съдебната практика за лаенето на домашните кучета може да се обобщи накратко така: домашното куче има право да лае по половин час на ден, но не повече от десет минути наведнъж. Освен това на кучетата е забранено да лаят между 19 часа вечерта и 8 часа сутринта.

Дамско бельо на балкона?

По този въпрос съдебна практика не е известна. Наскоро обаче един берлинчанин се оплака от това, че на простира на съседите му на балкона висяло и дамско бельо. В съответното сърдито писмо той между другото пише: „Здравейте, съседке. Можете ли в бъдеще да не простирате бельо на балкона си? Това тук е християнска къща и нашият син не бива да расте, подложен на срам и изкушения!".

Ето, такива съседки работи…

И още:

10 странни неща, които се смятат за секси в различните държави (СНИМКИ)

Най-странните сексуални и сватбени обичаи по света

Пет ужасяващи сексуални традиции по света (ВИДЕО)

Най-странните традиции в света