Първата външнополитическа реч на Гордън Браун
Първата външнополитическа реч на Гордън Браун / netinfo

Водеща тема за британските издания е първата външнополитическа реч на британския премиер Гордън Браун, която той произнесе в понеделник вечерта. Речта се отличаваше коренно от дванайсетата подобна реч на предшественика му Тони Блеър, произнесена точно преди година, отбелязва вестник "Гардиън".

Миналата година Блеър говори главно за Ирак. Браун не направи нищо подобно. Той спомена Ирак съвсем за кратко и приложи един типичен за него подход - първо направи преглед на глобалната ситуация, а после се спря на злободневните теми.

Освен глобалната заплаха на тероризма Браун изброи още шест подобни глобални феномена, като климатичните промени, нестабилността на "провалилите се" държави, миграцията, пандемиите и глобалните доставки на стоки и на услуги, отбелязва вестник "Гардиън".

В друг коментар по темата изданието пише, че Браун е обявил намерението на Великобритания да поведе международната кампания срещу ядрените амбиции на Техеран. Това става в момент, когато в края на седмицата се очаква докладът за ядрената програма на Иран на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия. Няколко дни след това дипломат номер едно на Европейския съюз Хавиер Солана също ще представи оценката си дали Техеран иска да спре обогатяването на уран. Всичко това ще бъде последвано от среща на 5-те постоянни членки на ЕС плюс Германия, които ще обсъдят в Брюксел идния понеделник дали да наложат нови санкции срещу Техеран. Ако Китай и Русия не са съгласни, САЩ и Европа трябва да действат сами, пише "Гардиън".

Според вестник "Индипендънт" с речта си Гордън Браун е показал, че иска да работи по-тясно с европейските партньори и чрез ООН за решаване на иранската ядрена криза. Той даде ясно да се разбере, че подкрепя по-строги санкции срещу Техеран, но е против военни действия.

Като цяло посланието на Браун от речта беше повече от ясно: неговата външна политика ще бъде многопосочна и различна като използвани средства от политиката на предшественика му, смята вестник "Индипендънт".

Според "Дейли телеграф" първата външнополитическа реч на Браун е показала, че правителството е помъдряло във външнополитически аспект. Изданието отбелязва, че в речта си снощи Браун се е представил като дългогодишен почитател на Америка, но е дал ясно да се разбере, че няма намерение да следва близките отношения на Блеър с американския президент.

Браун заговори за мрежа от връзки, които са по-важни от специалните отношения с Вашингтон. Той се обяви за включването на нови световни сили (Япония, Индия, Бразилия и Германия) в Съвета за сигурност на ООН и подчерта ползите, които ще извлекат Европа и Америка, като работят заедно. Така той отхвърли представата на Блеър за една Великобритания, която е мост между двата континента.

Браун иска да се действа чрез необичананата от Буш ООН, а не действия, които заобикалят международната организация, изтъква вестник "Телеграф". Изданието отбелязва, че в речта си, освен традиционните Иран, Ирак, Пакистан и Афганистан, Браун е споменал изненадващо и една държава, за която предшественикът му не е имал навик да говори в речите си - Руанда. Според премиера тази африканска държава е нагледен пример за провала на усилията на международната общност, от който всички трябва да си извлекат поука, пише "Дейли телеграф". (БТА)