Кибернетичните войни на електронния джихад
Кибернетичните войни на електронния джихад / netinfo

Те не носят оръжия, не устройват засади на американските пехотинци в Ирак или в Афганистан, но са хиляди и водят "електронен джихад", седнали пред клавиатурите на своите компютри.

През последните години ислямистките сайтове се специализираха в организирането и координирането на атакуващи киберкампании, чиято мишена са израелски, американски, католически или датски сайтове в световната мрежа.

В анонимния киберсвят са достатъчни регистрация на адрес в Ирак или в племенните зони на Пакистан и някакви основни познания по информатика, за да водиш целенасочени атаки, в които участват интернет - потребители от четирите краища на света.

"Те са същите, които атакуваха сайта на /датския/ вестник "Юландс постен", публикувал предизвикалите полемика карикатури на Мохамед, "и които предприеха кампания срещу датските продукти", обяснява в своя консултантски офис "Терориск" в Париж френската специалистка Ан Жудисели, наблюдаваща ислямистките сайтове.

"Това е Интернет-версия на джихада: можеш да се заразиш с вируси, които да бъдат активирани на определена дата.. Аз си лепнах един, който се наричаше "напомняне за джихад" /"jihad reminder"/, и вече не мога да се отърва от него".

Наскоро публикуван доклад на американската фондация "Джеймстаун" сигнализира за уебсайта "Електронен джихад" /www.al-jinan.org/, от който можеш да се снабдиш например, с вируса Electronic Jihad Program 1.5, silver edition.

Този сайт предлага да инсталира на вашия персонален компютър тулбар, които се свързва автоматично и възстановява датите, часовете и мишените на атаките.

"В ислямистките форуми откриваш раздели за водене на електронен джихад, същите като тези как да изработиш бомба", продължава Ан Жудисели. "Как да осъществиш кибератака - това вече е част от базовото обучение на джихадистите".

Според Жан-Пиер Филию, професор в Инстутута за политически науки в Париж и автор на книгата "Границите на джихада" ние "сме свидетели на впечатляваща джихадизация на ислямисткото пространство в мрежата".

"Преди десет години с приятели гледахме видеозаписи, снимани в Чечения или в Алжир, съдържащи кървави сцени. Днес в мрежата могат да бъдат намерени материали,

които са също толкова ужасни като насилие, но разпространението им е вече много по-голямо: ислямисткият медиен форум, създаден през 2003 г., предлага онлайн близо 500 филмови записи, които можеш да прехвърлиш...".

"Без съмнение има втора преграда, достъпна само за посветените, с усложнени пароли, но дори първият кръг, който е абсолютно достъпен в мрежата, позволява да бъдат пробудени нагласи, да бъдат подхранвани и да циркулира пропаганда, чиято разрушителна сила се преценява недостатъчно от Запада", посочва професорът.

Многобройни форуми, открито ислямистки или организирани от арабски медии като "Ал Джазира", подтикват към тези кибератаки и печелят точки. По време на полемиката по повод на изказването на папа Бенедикт Шестнайсети за исляма през септември, хакери взеха на прицел сайта на Ватикана, който обаче понесе малко щети, тъй като е добре защитен.

Същевременно не бива да бъдат преувеличавана заплахата, която представлява електронният Джихад, смята Томас Хегхамер, експерт на Норвежкия институт за изследвания в областта на отбраната.

"Не е трудно да предизвикаш закриване на уебсайт. Засега обаче няма случай на кибератака, която да е довела до материални щети".

"Няма никаква причина да се смята, че радикалните ислямисти са по-компетентни от професионалните хакери в Източна Европа, например. Те не са по-опасни само защото са джихадисти: в крайна сметка всичко зависи от техническата им грамотност, в тяхната идеология няма нищо, което да ги прави по-компетентни в тази област, отколкото който и да е друг." /БТА/