Сметната палата: Не можем да хванем черни каси на партии, това е работа на други органи
Сметната палата: Не можем да хванем черни каси на партии, това е работа на други органи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сметната палата: Не можем да хванем черни каси на партии, това е работа на други органи
63592
Сметната палата: Не можем да хванем черни каси на партии, това е работа на други органи
  • Сметната палата: Не можем да хванем черни каси на партии, това е работа на други органи

Сметната палата не може да хване „черните каси" на партиите, това може да бъде направено от разследващите органи. Това коментира председателят на одитната институция проф. Валери Димитров. Той и неговият екип представиха работата на Единния регистър по Изборния кодекс. В интернет вече публично се предоставя информация за всяко дарение и финансирена на партия или коалиция на предстоящите парламентарни избори на 12 май. Достъп до Единния регистър по Изборния кодекс се осигурява чрез сайта на Сметната палата и е достъпен за всички хора.

Източниците на финансиране са ясно определени - собствени средства на партиите, дарения, направени от физическо лице в рамките на 10 000 лв. за една календарна година и с лични средства на кандидатите или инициативните комитети, обясни председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

„Ако говорим за заобикаляне или черно финансиране, това ние не можем да го хванем. Това могат да хванат разследващи органи по сигнали в резултат на конкретни разследващи производства дали има такива неща. Тук това, което е съобразно изискванията на Избирателния кодекс. Ние сме одитори, а не следователи или прокурори, тоест ние проверяваме съответствието между позволените разходи и легитимните приходи на партията дали има съответствие по документи. Но всичко останало, така да се каже "черните каси" са обект на дейността на други органи - прокуратура, следствие, ДАНС, НАП", каза Димитров.

Към момента най-много дарения имат от Коалиция за България и Движение „България на гражданите". 11 партии и 2 коалиции не са подали информация за банковите си сметки в Сметната палата.

Сметната палата няма да глоби еврокомисар Кристалина Георгиева за неподаване на декларация, подчерта председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. „Тук става дума за приложимост на нашия закон към Кристалина Георгиева. Има конфликт между Националния закон и правилата в Европейската комисия", заяви Димитров и допълни, че случаят на Кристалина Георгиева трябва да се разглежда от парламента.