/ Георги Димитров
Той е продуцент, оператор и се занимава с протести от 30 г., беше сред учредителите на "Да, България", но после се оттегли
Виктор Димчев активно се занимава с протестна дейност от 30 г. и от тогава брои протестиращите по панорамни снимки и кадри от дрон, разкрива 24 часа в интервю с тв продуцента и оператора, който с компютър брои хората на протестите не от сега, а от години наред. Професионалната му дейност е свързана с видео и фотография.

За себе си разказва, че през
2013 г. е бил активен участник в ръководството на организацията на двата основни протеста - на първата вълна срещу несправедливото отношение на монополи към българските граждани и срещу кабинета “Орешарски”.

"Организатор съм и на всички екологични протести за Странджа, за Пирин, за презастрояване на Българското Черноморие. Активист съм в каузата за “Корал” и се смятам за част от активното гражданско общество, което се стреми да вижда в протестите възможности да се изисква от властта да се правят промени, а не да се ползват като политически инструменти".

Отговаря и защо се е махнал от "Да, България", след като е участвал в учредяването на партията на Христо Иванов.

"Малко след създаването на партията с очите си видях връзки и срещи с хора, с които според мен една партия е несъвместима като морални идеали, които смята да представя. По морални причини напуснах малко след основаването, макар че бях член на Националния съвет на „Да, България“. В акциите на “Да, България” виждам повече желание да се придобият политически ползи, а не да се промени някакъв модел. Виждам и опити партията да се наложи в коалиция, която е сложна като конструкция и включва десни и леви елементи в себе си", е мнението на Виктор Димчев.

"Става много елементарно - с висококачествена снимка, отварям я в графична компютърна програма и глава по глава, човек по човек, буквално ръчно преброявам. Поставям маркер върху всяко едно човешко лице или част от тялото и винаги се старая да прибавя дори повече хора, защото е много възможно да има някои леко скрити. Така пиксел по пиксел се минава снимката, докато съм сигурен, че не съм пропуснал човек. Сверявали сме с различни хора и разминаването ни е 1-2%", разказва Димчев.

За 30 години е преброил няколкостотин протеста, и то лично. " Дори съм преподавал фотография и този метод го ползвам, за да показвам как широките обективи, които основно снимат голяма тълпа, всъщност изкривяват образа и в предната си част показват по-малко хора, отколкото в задната. Това създава усещането, че един протест е огромен. Изградил съм този метод чрез свои наблюдения. Познавам и други хора по света, които правят същото. Има начини да се брои и по видео, което е значително по-простичко.

И Димчев казва онова, което всички в София знаят отдавна - паветата на т.нар. "Триъгълник на властта" не могат да поберат повече от 20 хил. души

"Площадът може да събере около 20 хил. души, но това означава цялото пространство пред бившия царски дворец да се запълни с хора. Такова нещо не си спомням да съм виждал от 1991 година. Максималното количество хора, които сме преброили през 2013 г., беше 12-14 хил. души и то на два отделни протеста. Масовото количество хора и тогава беше 4000-8000 души. На протестите сега не не се събират и толкова хора. В това пространство пред президентството и в частта на площад “Независимост”, която не е окупирана от полицията, много трудно могат да се съберат повече от 6-7 хил. човека.

Организаторите на сегашните протести твърдяха, че са се събрали 135 хил. на 29 юли.

"Бабикян ми изръси веднъж това число. 80-100 хил. каза пък Мая Манолова. Това са популярни преувеличавания и са абсолютно невъзможни. На едната от снимките, които съм броил, се виждат 4200 човека. Имам 30-40 преброявания, които мога да покажа, и на нито едно от тях няма такова голямо количество хора.

"От този ден, в който твърдят, че са били 80-100 хиляди души, има няколко различни снимки от дронове, като най-голямата и мащабна показва хората по същия този маршрут - между СУ и парламента. Там виждаме доста по-малко хора. Така че за мен това е най-голямото число, което съм преброявал – 6000. Няколко пъти приканвам организатори и протестиращи да ми пратят по-големи снимки. Имаше приятел, който правеше много красиви панорамни 360-градусови снимки, но на тях преброих 1900 човека.

"Исканията на протеста категорично не ги подкрепям. Те са изключително хаотични. Според тях ние трябва да разпуснем половината държава 6 месеца преди изборите. Минал е един мандат, в който по-голямата част от опозицията си е мълчала. Нито една от партиите не направи силна кампания в последните няколко години, изключвам протестите на “Възраждане” в началото на годината, на БСП едни рехави опити и няколко акции на “Демократична България” преди 2 г. Сега не подкрепям, защото не мога да разбера какво точно се иска, освен да съсипем държавата и да дадем на президента да управлява всичко. Иначе смятам, че държавата трябва да бъде ремонтирана. Има много какво да се прави. Нужни са ни нови лица и по-голяма експертност. Сред протестиращите има много интересни идеи, някои свързани с малки промени в конституцията или отделни закони. Но съвсем различно нещо е да искаш да смениш държавата, защото ти пречат някакви личности", изразява мнението си Димчев.

Скептичен е към днешните протести, защото, по думите му, познава хората, които стоят зад тях.

"И това са корумпирани хора, чиято цел е да изкарват полза от тези протести. Те се прикриват зад граждански натиск и различни видове политики, които се оплюват от определени обществени групи. Те ги синтезират и ги превръщат в своя политика", твърди Виктор Димчев.

И уточнява: "Говоря за “отровното трио”, но там има поне 5-6 различни източника на финансиране и политически интереси. Като участник в “Демократична България” и създател на “Да, България”, макар и за кратък период, имах възможност да видя едната страна. Познавам “отровното трио” индивидуално, от друга страна. Отделно познавам част от другите участници - “Възраждане”, БСП, АБВ. От четвърта страна, познавам хората, които работят по линия на г-н Васил Божков. Добре съм запознат какво.

На упрека, че умишлено занижава числата на протеста, отговаря:

"Този спор всъщност възникна през 2013 г., когато се пишеше, че имало по 60-80 хил. души в центъра на София, а това не беше вярно. Тогава хората бяха повече, отколкото в момента, но далеч не десестки хиляди. От т.нар. Национална стачка тази сряда много внимателно с колеги записваме материалите, които БНТ излъчва, и на площада според нас имаше 3500 човека. Тази цифра трябва да бъде по-прецизно удостоверена, защото камерата на БНТ е с по-широк обектив, който изкривява перспективата и броенето става много по-трудно". Разказва и кои са най-многолюдните протести, които е броил - през 1990 г. и 1997 г.

"През 1990 г. на Орлов мост т.нар. милионен протест, който съм броил многократно, и на него няма повече от 150 хил. човека. Той беше гигантски в сравнение с всички останали.

През 1997 г. имаше също много мащабна протестна вълна, в която протестираха с по 30 хил. души, защото имаше хора в много населени места.
Няколко десетки града протестираха, барикадираха се. В Дупница, Пловдив бяха затворили пътища, кръстовища. Друга голяма протестна вълна беше през 2013 г., където в най-многобройните дни са се събирали по 20 хил., но това се е случвало един-два пъти.

Прогнозата му е още, че  "в края на есента протестите ще бъдат окончателно потушени, за да може да започне новата политическа есен и партиите да пожънат онова, което се е сяло на площада".