Сидеров вижда смяна на кабинета „Орешарски” наесен
Сидеров вижда смяна на кабинета „Орешарски” наесен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Волен Сидеров, лидер на партия „Атака”, събеседник в „Седмицата” на Дарик:

Можем ли да кажем и водачът на едролистата на „Атака” за изборите? Кой ще води листата ви?

Да, можем да кажем, защото това се очертава явно лидерска битка. За мен това е добре, защото искам да поканя лидерите на партиите и водачи на листи същевременно на дебати, на дискусия и да ги питам защо нямат позиция по основни теми, които ще бъдат според мен темите на Европейския съюз, на Европа, в следващите близки години.

Кои?

Защо се правят, че няма проблем със зависимостта на Евросъюза от САЩ, от Вашингтон. Това се видя много ясно в Украинската криза, че това, което каже Вашингтон, Брюксел го повтаря като ехо. Това трябва да се прекрати. Тази зависимост от САЩ на европейските държави трябва да се прекрати. Трябва да се отиде към модела на де Гол „Съюз на отечествата”, а не пирамидална структура, по която се спускат заповеди. ЕС не е казармен плац, по който да се марширува и да се козирува. България трябва да има собствена позиция и да каже не на санкциите на Русия, защото те са санкции срещу България. България трябва да каже не и на забранителния списък също така, защото това е опасна санкция. Тя изглежда уж лекичка, но всъщност е опасна, тъй като ето сега май месец беше планирано посещение на Сергей Наришкин, председател на Думата. Той е в забранителния списък. И като отговор Михаил Миков трябваше да отиде в руския парламент. Сега спираме тези визити. На практика ние късаме, или замразяваме дипломатическите си отношения с Русия. За България това е неизгодно и вредно. Аз затова пледирам към всички лидери, някои от тях са лидери и на парламентарните групи, като Сергей Станишев, Бойко Борисов не води листата, но би могъл да дойде на този дебат, аз не съм го чул досега да каже нещо смислено по европейската тематика, и да отговорят защо парламентарните партии извън „Атака” - ГЕРБ, БСП, ДПС, се обединиха около едно антибългарско становище на президента за налагане на санкции, за изостряне на отношенията с Русия, за повече НАТО в региона, буквално така го пожелава Росен Плевнелиев, което е изключително вредно това покачване на напрежението. Това дрънкане на оръжие, ние виждаме, че американците го правят вече. И това влизане в мекото подкоремие на Русия, както се изразява един известен политолог от близкото минало Бжежински. А това влизане е опасно. Русия естествено не може да седи със скръстени ръце. Тази провокация на САЩ срещу Русия е с цел да отслаби Европа. Това Европа трябва да го разбере и да престане да повтаря като ехо американските мантри за Русия.

Вие слагате друг нюанс на основния дебат според вас - Европа между Русия и Америка.

Европа логично трябва да бъде в съюз с Русия. Това е Евразийски модел, който представете си ако заработи, тогава САЩ стават периферна държава, маргинална. Технологично мощната Европа с ресурсно мощната Русия биха били тандем, който е  номер 1.

Това покана за Русия в Европейския съюз ли е?

Това е логично продължение на интеграцията по отношение на Русия. Вместо това ние получаваме от САЩ директивата скъсвайте всички възможни отношения с Русия. Вместо Европа да се сближава повече с християнската европейска държава Русия, вместо това на ЕС пак му вменяват да преговаря с Турция, която нищо европейско няма, нито християнско. Вместо с естествения съюзник Русия. Това е политика на САЩ за отбиване на клиновете, и тя не работи от вчера.

Вие ако влезете в европарламент, или вашите депутати, ще работите затова Русия да бъде приета в Европейския съюз?

Да, ще работя за сближаването. Приемането в ЕС е доста сложна... изисква и съгласие и нагласи и готовност на самата Русия. Аз ще работя за сближаване, а не за смразяване на отношенията с Русия. Аз ще работя затова Евросъюзът или да се преформира като Съюз на отечествата...

Това означава, че сте антифедералист. Ако подредим трите групи в момента в парламента - на скептиците, които са до крайност против съществуването на съюза, едни, които са за хлабав съюз, и други, които са Европа да стане федерация.

Да, може така да се каже. Освен това трябва да им се каже в лицето на европейските фактори, хората се сещат, че това само „Атака” може да го направи, че в момента ЕС работи задкулисно като масонска ложа. Има една група лобисти, които на тъмно правят директиви, после те минават за одобряване. Пример ще дам веднага. Сега в момента тайничко, тихичко се прави търговско споразумение със САЩ, което ако стане ще отвори вратата на ГМО продукти, на една опасна тенденция. Това се готви в рамките на еврокомисията от специалисти-лобисти. Дори евродепутатите, ако питате, може би не знаят затова. Тази политика на задкулисие трябва да бъде прекратена. Политиката на двойните стандарти също. България е изключително ощетена от тези двойни стандарти, ние продължаваме да получаваме една четвърт от субсидиите. Продължава 60-70% от еврофондовете да се връщат обратно на запад, от където идват. На практика ние живеем с една илюзия, че тук идват еврофондове, които ще оправят нещата, но на практика идват някакви трохи, които не са достатъчни, за да вдигнем стандарта на живот, икономическо развитие да имаме. Следователно трябва да гледаме и в други посоки. Други посоки са държави мощно развиващи се като Китай, Индия, Русия, Бразилия, като някои държави на юг. Всичко това, което ни беше прерязано като с нож след 1990 г. и ние бяхме вкарани в едни рамки, едно клише Евросъюз, общия дом, които промиха мозъка на българите, но вече повечето от тях, гледах проучване наскоро - към 70-75% казват, че от влизането в ЕС нищо не се е подобрило в техния живот.

Съгласен ли сте, че българското измерение на тези евроизбори е "за" и "против" предсрочни парламентарни избори в самата България?

Това е може би един от въпросите, който ще се изясни, ще се избистри след евроизборите. Евроизборите се очертават като едно състезание, вътрешно, между основните партии за доказване.

А вашите евродепутати, вие самият, къде да ви броим? Понеже накрая така ще направят, ще кажат ето БСП и ДПС имат еди-колко си депутати. ГЕРБ и другите, които влязат, имат еди-колко си. Къде да сложим депутатите на Атака - в групата за предсрочни избори или в групата против?

Атака си е Атака, няма как да влезем в група. Дали ще има предсрочни избори, може да зависи до голяма степен от нас. От доста време говоря, че правителството и мнозинството, което го подкрепя - БСП и ДПС, трябва да си правят много ясни изводи, да приемат неща, които са народополезни. Вместо да подменят дневния ред, както правят сега, с по-незначителни теми. Уви, виждам, че чуваемостта на правителството в тази посока не е много голяма. Едната опасност беше преодоляна - Атака спря връщането на ГЕРБ на власт, защото те изчерпаха възможностите си и моралното право да управляват. От там нататък следва нашата роля на коректив, да съблюдаваме, да следим, да контролираме да се движат в правилната посока нещата. А коя е правилната посока?! Мерки, които да вдигат нивото на доходен стандарт, на живот, да индустриализират България, да ускоряват ръста на развитие. Такива мерки, за съжаление,аз не виждам в дневния ред на правителството. Появиха се някакви зачатъци, но те са малки, недостатъчни са. Ние сме за по-силни и ясни мерки, които да работят за българското общество. Това, което прави Орбан в Унгария, бях там по време на изборите с мои колеги. Видяхме голямата подкрепа на унгарците за един човек, който е казал ясно, че не му е първа грижа да се съобразява с Брюксел, а с Будапеща , т.е. с унгарския интерес. Този човек е шеф на партия, която е в ЕНП. Той не е даже от тези групировки, които ги наричат националистически, радикални и прочие. Междувременно там радикалната партия Йобик взе рекордните 21%, при положение, че Орбан направи смесена мажоритарна система, от която Йобик губи. Това е сериозно качване. В една държава, като Унгария, сравнима като население, площ с България и съдба, защото и тя бе в Източния блок, виждаме, че това, което наричат евроскептицизъм или може да се каже реализъм, надделява сред добре култивираните унгарци, които са били част от Австро-Унгарската империя, не от Османската. Този евроскептицизъм Орбан го обръща в полза за самия народ. Ще изброя двете неща, които той е направил и които дълбоко не са известни в България. Например, енергийни компании, той ги натоварва с допълнителна такса. Компании монополи, както ние тук водим борба срещу ЕРП-та, срещу мобилни компании, той им слага една такса, с която казва, това е допълнителна такса, с която вашата печалба ще бъде намалена и тези пари ще отидат в други сектори на индустрията, които имат нужда. Естествено, компаниите пищят, вдигат врява, но той го слага така. След това излиза държавно постановление - токът за домакинствата се намалява с 10%. Компаниите пак вдигат врява, но той казва, че това е полезно за хората и че той трябва да облекчи високите им сметки и го прави. Ако на някоя компания не й харесва, да си ходи.

Вие не смятате, че това го прави в момента Орешарски?

Не, не.

Това означава ли, включително и с отсъствието ви от парламента от тази седмица, че Атака пое към курс да свали това правителство?

Ние продължаваме да изискваме да се правят точно в такава посока неща. За съжаление при Орешарски не виждам, също както беше и при Борисов, не виждам кураж, смелост да пристъпят към по-решителни мерки.

Ще кажете ли следващо изречение, че трябва да си тръгне, защото не го прави, или ще има още кредит на доверие от вас да се поправи?

Аз мисля, че започва да се изчерпва този кредит. Вярно, имаше един период, в който се работеше в ненормална обстановка, в платени протести. Сега, като че ли, обстановката е по-спокойна и тя веднага трябва да бъде подплатена с конкретни решителни мерки. Не виждам такава решителност. Позицията на кабинета спрямо санкциите срещу Русия беше много неправилна. Орешарски на практика застана зад санкциите, каза, че няма да сложи вето.

Какъв срок му давате, господин Сидеров?

Може би евроизборите ще покажат разположение на силите, може би ще се види, че този кабинет вероятно наесен ще трябва да се сменя.

До есента. Или като Орбан, или да си ходи?!

Като Орбан, сигурно трябват и някои дадености по рождение. Поне стъпки, които да са в тази посока. Унгария доказва, че може. Държава член на ЕС може да направи неща, без да предизвиква някакви катаклизми.

Кое е вашето европейско семейство?

Ние поддържаме контакти с аналогични партии. Трябва да кажа, че няма много голямо единство сред тези партии. Всички те очакват резултат от изборите. Имаме контакти и с Националния фронт, и с Партията на свободата, и с други подобни европейски партии, но всички те в момента изчакват. Те са така в резервирана ситуация, в която изчакват резултата, след което ще тръгнат да съставят група, за да се направи група в ЕП са нужни минимум 25 членове от минимум 7 държави. Всяка държава ще бъде важна, дори да има един представител.

Има ли вариант да влезете в друга група? Понеже вашите потенциални евродепутати ги водят социолозите в Брюксел в групата "други". Всъщност казват, че е много вероятно много от тези други да отидат или в ПЕС, или в ЕНП, в зависимост от конфигурацията на силите. Възможно ли е вие да се озовете изведнъж в някоя ненационалистическа група?

По-скоро не, защото има създадено едно тенденциозно отношение към нас в големите групи.

Защото вас не ви искат, а не защото вие не искате? Вие виждате ли близост, цитирахте Орбан, виждате ли с ЕНП близост?

И едното, и другото. Орбан ги прави нещата по-скоро в противовес на политиката на ЕНП. И едното, и другото са важни - взаимното неприемане, защото ЕНП и ПЕС на практика са лобита на една и съща върхушка. Да не се задълбочавам повече да обяснявам каква е тя. Те са казионния модел, който не работи за народите на Европа, а за върхушката. Срещу тази върхушка трябва, а и сигурно ще се появят групи, в които допускам да има и съвсем нова формула. Ние сега изпускаме от поглед, че примерно ще влязат патриоти от Полша, от Чехия, Словакия, от държави, които сега ни убягват. Възможно е да се създаде и нова група, която да постави вече в европространството темата за нов тип икономическа политика. Моделът на турбокапитализма, на неолиберализма се срина, той приключи. Според мен основна амбиция и цел трябва да бъде на патриотичните формации не само темата за емигранти и прочее, която сега е основна тема на французи и австрийци, а темата за нов тип политика, нов тип европейски модел, насочен към хората. Досега европейските директиви изобщо не третират социалните интереси на хората. Те само работят за отваряне на пазарите, за големите компании. Това трябва да се обърне, както и отношението с Русия ще бъде разделна линия за Европа.

Кой е лидерът, за който гласуват българите, ако пускат вашата бюлетина? За кой председател на ЕК гласуват?

В момента за нас са неприемливи кандидатурите, които се предлагат, включително и Шулц, защото това са хора, които са доказали, че водят политика на послушание спрямо САЩ и на тези висши лобистки кръгове.

Кажете кой става?

От изявените политически лидери Марин Льо Пен е човек, който става за това.

Искате Марин Льо Пен за лидер на Европа?

Другият вариант е да влезем в състезание с нея. Но това ще стане в един период, който аз го прогнозирам, в който в Европа ще надделеят настроенията против казионното мислене. Засега все още не е така. Засега промивката на мозъка е все още много силна. Ще дойде период, в който ще се обърнат нещата. Аз съм убеден в това. Европа просто няма да е същата след тези събития, които станаха сега в Украйна и Крим.

На останалите събеседници им задавам следния въпрос. Кажете, кои са трите неща, които свършиха вашите евродепутати през тези пет години, а някои от тях са и евродепутати в момента? Към вас този въпрос изглежда неуместен. Вие останахте без евродепутати.

Мога да отговоря така, предателство, предателство, предателство, това я свършиха, уви.

Не виждате никаква грешка от страна на партията за това, че изявни фигури, които изпратихте в ЕП, се отказаха от вас?

Когато водиш една битка, когато си на война, аз така ги приемам нещата, то грешките на командването не могат да са причина да отидеш на приятелския лагер, да предадеш страната си, да предадеш четата, както се казва, и да кажеш, че има грешки. Винаги има грешки, и в ръководството, и в моя подход, сигурно, но това не е причина да ставаш предател. Нищо на света не може да оправдае предателството.

Кое ще е изречението на Атака в тази предизборна кампания?

Девизът ще бъде: християнски ценности, а не гей бракове и кръвосмешения по европейски!