ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски за премиер
ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски за премиер / снимка: БГНЕС, архив

Интервю с Камен Костадинов, член на Централното оперативно бюро на Движението за права и свободи, в „Седмицата” на Дарик:

Вие виждате ли основание за касиране на вота?

Не, не виждам основание за касиране на вота, защото макар че по време на цялата кампания ние бяхме свидетели на кампания, която не се проведе според нашите стандарти за водене на политика, юридически основания за касиране на кампанията според нас не са налице, за касиране на вота, прощавайте.

Понеже партиите от опозицията, включително от ДПС, през цялата предизборна кампания изтъквахте аргументи за това, че тези избори няма да бъдат честни, включително даже резултатите от преброяването на наетата от опозицията австрийска фирма и Централната избирателна комисия се различават.

Ние имахме съответните опасения и част от тях се потвърдиха по време на предизборната кампания. Пикът във всичко това се случи с разкриването на стотиците хиляди отпечатани и подготвени за експедиране бюлетини в печатницата, собственост на общинския съветник от ГЕРБ. Но в края на краищата според нас изборите протекоха, това са становища и на присъствалите наблюдатели, в рамките на предвидения от закона ред и според нас резултатите са такива, каквито са упражнени от българските избиратели. Друг е въпросът, че голяма част от избирателите бяха принуждавани по различни начини да гласуват за доскоро управляващата партия, било чрез своите работодатели, било чрез използване на общинската власт, чрез използване на други властови механизми, но така или иначе според нас ние успяхме да опазим вота. Разбира се, ако на конкретни места има конкретни сигнали, има данни, това вече са отделни случаи, за които аз не бих се ангажирал да правя коментар. Като цяло обаче за общо искане за касация на резултатите, каквото направиха доскорошните управляващи, според нас няма нито необходимост, нито са налице факти. Виждате, че за тях искането за касиране на резултатите е продиктувано единствено от това, че не са доволни от тези резултати, защото ако мотивите им бяха такива, каквито те в момента ги изтъкват, а не резултатът, от който те очевидно са недоволни, искането за касация щеше да бъде направено още в нощта на изборния ден, а не когато излязат официалните резултати, когато те видят какъв е резултатът, от който очевидно са недоволни.

ГЕРБ вчера разпространи сигнал за купуване на гласове в полза на ДПС във Варна и във Враца, където вие водихте листата на ДПС.

По отношение на сигнала за Враца аз вчера излязох със съобщение в нашия сайт и в средствата за масово осведомяване...

В него казвате, че не познавате...

Нито аз, нито някой от моите колеги познава въпросното лице Веселин Методиев, доколкото разбирам от прессъобщението на прокуратурата. В момента, в който стана ясно, че това лице е задържано и е започнато да се правят... Но самата кампания, внушения, че той има някаква връзка с Движението за права и свободи, аз направих среща с окръжния прокурор на град Враца, където той получи моите поздравления за една реализирана акция в тази посока, след което направих съответните изявления, че ние нямаме нищо общо, да си прилагат закона такъв, какъвто е, с цялата му строгост. И чрез вашия ефир правя следната декларация: нито аз, като Камен Костадинов, нито организацията на Движението за права и свободи във Враца има нещо общо с това лице. То не е член на организацията, не е работило по никакъв начин за Движението за права и свободи и всякакви опити да се внушава, че това лице има нещо общо с ДПС, и че ДПС е купувало гласове във Враца, са абсолютно несъстоятелни. Аз разбирам, че повечето от политическите партии са изнервени и ядосани за това, че ДПС направи пробив във Враца с един истински резултат от близо 8 хиляди гласа, т.е. повече от 80 процента от цял мандат. Но още от първия ден на моята поява, започнаха да се правят подобни внушения, видите ли, понеже ДПС няма традиционен електорат във Враца, и видите ли, че понеже Костадинов е, така, важен човек от ДПС и трябва да бъде избран, значи ДПС ще действа с някакви неполитически средства. През цялото време на кампанията правеха подобни внушения. За моя радост те не успяха да разколебаят хората, които подкрепиха ДПС. Така че всякакви опити нашият успех да бъде омаловажен с подобно внушение е несериозен и обижда тези близо 8 хиляди души, които са ни подкрепили.

Кой ще е кандидатът на ДПС за председател на Народното събрание, впрочем ще имате ли такъв кандидат?

Най-вероятно няма да имаме кандидат за председател, тъй като по традиция някоя от големите партии излъчва кандидат за председател...

Не, то по традиция най-голямата излъчва.

Движението за права и свободи никога в тези 23 години не е излъчвало свой кандидат за председател, няма да излъчим и сега. Ще подкрепим най-вероятно кандидата, който ще предложи Българската социалистическа партия и „Коалиция за България”, но все още на мен не ми е известно името. Дали са водени някакви консултации между председателя Лютви Местан и председателя на „Коалиция за България” Сергей Станишев на мен не ми е известно.

Вие обявихте, че бихте подкрепили Пламен Орешарски за премиер, предложен от социалистическата партия, но ако се стигне до трети мандат и той ви бъде връчен на вас, вие кого ще издигнете?

Не мисля, че има такава... реална вероятност. Тя по-скоро е теоретична или хипотетична. Доколкото, така, съм запознат с водените разговори, Пламен Орешарски ще предложи своята програма и своята платформа, ще получи нашата подкрепа, ако, разбира се, нещата, неговите виждания съвпадат с нашите, но доколкото ние го познаваме като един изключително добър специалист, който работеше в правителството, ползващо се с наша подкрепа и излъчено с наш мандат, ние имаме доверие в неговите експертни качества. Запознати сме с голяма част от неговите виждания. Ние сме реализирали голяма част от своите виждания икономически, когато той беше министър на финансите, така че считаме, че в рамките на мандата, който бъде връчен на „Коалиция за България”, ще се успее да се състави правителство и ние ще подкрепим кабинета и програмата на Пламен Орешарски.

Трябват ли нови министерства или закриване на съществуващи министерства?

Това е въпрос на виждане и на програма, която ще предложи кандидатът за министър-председател. Каква е неговата формула не е коректно да коментираме преди тя да бъде предложена. Необходимо е, разбира се, оптимизиране на администрацията, необходимо е съкращаване на голяма част от публичните разходи, необходимо са спешни мерки, които да освободят фирмите и да стимулират икономическия растеж. Необходими са спешни мерки в областта на подобряване на доходите на най-бедните слоеве - на пенсионерите, на социалнослабите, но очакваме конкретните виждания от кандидата за министър-председател. Имайки предвид неговата биография на изключително добър финансист и макроикономист, надяваме се, че той ще предложи такива. А каква ще бъде конкретната управленска формула като брой министерства, като агенции и т.н., не мисля, че е коректно да бъде коментирано в аванс.

Ще гласувате ли заедно с „Атака”, и то не за действия, а за правене на правителство?

Ние ще гласуваме своята подкрепа за кабинет и програма, която предложи кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски. Кой друг ще подкрепи тази програма е въпрос, който ще реши и въпрос на разговори между Пламен Орешарски и „Коалиция за България”, с чийто мандат се надяваме да се реализира това. Какво ще направят „Атака”, това са, това е въпрос, който ще решат „Коалиция за България” с „Атака”. Ние нямаме разговори с „Атака”. Ние имаме ценностни различия между нас и „Атака” и никога не сме имали разговори, каквито и да е комуникации, на практика ние нямаме и комуникационни канали помежду си, не виждаме и в настоящия момент причина да водим каквито и да е разговори. Повтарям това, което и нашият председател Лютви Местан, и други колеги са казвали, ние имаме не само политически, ние имаме ценностни различия с „Атака”, така че ние няма как да водим каквито и да е разговори и преговори. Но пак казвам, кой друг ще подкрепи програмата и кабинета на Орешарски... може и някой от ГЕРБ да го направи. Това не значи, че ние трябва да водим преговори с него.

Кой трябва да бъде... А впрочем ще гласувате ли за правителство, чиято програма съдържа, или за програма на бъдещо управляващо мнозинство, в която пише, че ще се махне плоският данък?

Не. По отношение на плоския данък ние имаме категорично становище, че въвеждане на плоския данък е едно от нещата, с които ние се гордеем, тъй като основният инициатор и двигател на данъчната реформа, в това число и въвеждане на плоския данък, беше икономическият екип на Движението за права и свободи по времето, когато министър на финансите беше Пламен Орешарски. Ние считаме, че това е едно добро постижение, което повиши събираемостта и в краен резултат повиши количеството събрани пари във фиска. Считаме, че в сегашния момент, когато икономиката трябва да бъде стимулирана, въвеждане на прогресивно данъчно облагане е контрапродуктивно. И по темата за плоския данък не сме склонни да водим каквито и да е...

Това е и включително в част, в която едни ще плащат данък, а други няма да плащат, според това какви доходи имат. Плоският данък такъв, какъвто е, остава...

Плоският данък такъв, какъвто е...

...за ДПС...

...това е нашето становище...

...нещо, което няма да се...

...трябва да бъде запазен, какъвто е, такъв, какъвто е, корпоративният данък такъв, какъвто е в момента. Така че по тази тема ние не считаме, че трябва да се правят...

Т.е. БСП трябва да се откажат от корекции.

...каквито и да е корекции. Никой, който иска да прави корекции, не може да разчита на нашата подкрепа.

Т.е. БСП трябва да се откажат от такива корекции. Няма да гласувате и за правителство, което ще строи "Белене", атомната централа?

Не считаме, че към настоящия момент това е приоритет в страната. Разговорите за „Белене” бяха водени преди няколко години, когато проектът беше актуален. Тогава страната се намираше в съвършено друга икономическа и финансова ситуация. Ние въпреки това и тогава сме заявявали своите резерви. Идеята за започване на строителство на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е на нашия тогавашен председател г-н Ахмед Доган. Няма никаква причина ние да сме променили позицията си, още повече че в момента държавата няма нито необходимите финансови ресурси, нито това към настоящия момент е в краткосрочен план предстоящо... проблем, с който трябва да се ангажираме, на който трябва да отделяме енергия и внимание. Някога, когато излезем от тази, от това състояние, от кризата, когато започнем да наблюдаваме икономически растеж, замогване на населението, може отново да се води дебат за развитие на ядрената енергетика в България по принцип. Но към настоящия момент не считаме, че това е част от дневния ред на българския народ.

Кой трябва да е първият закон, с който да се занимае парламентът?

Първо, което трябва да направи парламентът, е да... всъщност много претенциозно е да се казва кой трябва да бъде първият закон. Трябва спешно да се направят промени в законите, касаещи енергетиката, касаещи сметките за ток, касаещи положението на различните монополи и картелни сдружения в няколко сектора. Мисля, че колегата Цонев снощи заяви, че са 11. Най-вероятно е така, тъй като той е добър експерт в тая посока. Спешно трябва да се направят промени в социалното осигуряване, законите, които касаят социалното осигуряване, въвеждане на швейцарското правило за индексиране на доходите на пенсионерите. Има един пакет от икономически и социални мерки, които много спешно трябва да бъдат приети, за да видят българските граждани, че новото правителство се занимава с техните реални проблеми, че се опитва да стимулира доходите им, т.е. да повишава доходите и по тоя начин да стимулира потреблението, икономиката. Така че в тази посока ще бъдат първите стъпки на парламента.