Борисов: Мина година и лъжите на БСП лъснаха
Борисов: Мина година и лъжите на БСП лъснаха / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, събеседник в „Седмицата” на Дарик:

Ще има ли европейски дебат преди тези избори през май предвид събитията от последната седмица? Няма парламент.

Ние винаги сме водили европейски дебат, водили сме национална политика. Това, че срещу нас винаги се е работело с компромати и черен ПР, аз съм свикнал на всички избори досега.

Понеже тези избори всички основни партии възприехте като лакмус дали трябва да има национални предсрочни избори.

Аз съм категоричен с това, че ние като парламентарна държава с неработещ парламент, с едно мнозинство от „Атака”, ДПС и БСП, няма как да функционира. Виждате, че ДПС и БСП са заложници на „Атака”, от техните капризи зависи всичко, или пазарлъци, не знам. Но факт е, че парламентът не работи. И най-правилното, най-безболезненото за държавата, без да се харчат допълнителни 20-30 милиона за предсрочни избори, е да се направят избори 2 в 1 още заедно с тези европейски избори.

Ако се окажете втори на европейските избори. Или, окажете се първи, но отново ДПС и БСП имат повече, партиите, които подкрепят правителството, приемате ли тази уговорка, че тогава правителството остава?

Първо, предсрочните избори са съвсем различни нещо. И избирателната активност при едни предсрочни избори ще е много голяма, защото избирателите вече осъзнаха какво означава да са зависими от „Атака”. Втори път, аз винаги съм казвал, че на избори като се постигне даден резултат всички партии се съобразяваме с него. И след като социологическите проучвания и на „Галъп” вече почнаха да дават, че ГЕРБ има преднина, това е достатъчно ясно за мен, че партията е в добра кондиция. Но не това е най-важното. След едни предсрочни избори, винаги могат политиците да седнат и да разговарят на базата на постигнатите резултати за едно стабилно управление. Аз мисля, че и БСП, и ДПС, няма така смело да приемат подкрепата на „Атака”, или на друга партия, без да е гарантирано това в едно коалиционно споразумение. А, не на последно място, считам, че не е редно преди изборите, преди да знаем как ни е подредил народът, да се обявяват предварително коалиции. Но това си е работа на всяка една партия.

Управляващите казват, ако ние имаме девет общо евродепутата, това означава, че повечето българи харесват работата на това правителство. Какви предсрочни избори?

Не, не означава това. Защото, ако започнат да сумират резултатите и на Реформаторите, на Меглена Кунева, на ДСБ, на СДС, резултатите ще бъдат по-различни. Така че не виждам смисъл да си играем на математика в една ситуация, в която е видно, че парламентът не работи, видно е, че това мнозинство, което е в момента, е несъвместимо. Дори като избиратели. Как се чувстват избирателите на „Атака” като знаят, че подкрепят ДПС. То е нелогично.

Коя е българската тема в Европейския съюз?

Българската тема ли? Те са много. Като се започне от енергетиката и се стигне до субсидиите за земеделие. Много би могло да се направи в тази посока.

Кой е на-важният спор, който ще водите на местно ниво със социалистите, с либералите, който въпрос засяга много България.

Аз винаги съм бил за финансова стабилност, икономически растеж и да се харчи толкова, колкото се произвежда.  Такова в и веруюто на Европейската народна партия. Социалистите са били винаги... и не случайно, когато управляват те, държавите след това изпадат в тежки кризи. Както в Унгария, както във Франция. Вие помните ли, когато спечели Франсоа Оланд, колко гръмки бяха БСП. Каква подкрепа, лява вълна и какво ли още не говореха. Сега видяхме, десницата ги преби на изборите. Оланд е президентът на Франция с най-ниско одобрение, което е имал френски президент. И те спряха да говорят по тази тема. Докато примерно, винаги съм казвал, че е пример за подражание за мен, канцлерът на Германия Ангела Меркел убедително си победи на третите избори и за трети път е канцлер на Германия.

Не мислите, че социалистите имат по-силно послание за бедна страна като България? Послание, в което казват ние ще вземем ако трябва и заеми, но да помогнем на хората да живеят.

Хората разбират, че заемите, когато не са обезпечени, след това носят много тежка криза за държавата. Тогава се срутват пенсионни системи, тогава се срутват банки. И БСП това го прави 1996 г. Ние не сме много далече от това време, което е било. Имат пред очите си какво се случи с Гърция. И след като дойде дясно управление в лицето на Самарас, чак сега Гърция започна да се възстановява. Вече мина една година и лъжите на БСП в тази посока лъснаха. Орешарски обеща 250 000 нови работни места. За една година станаха 33 000 повече безработните. Обеща прогресивен данък, за да защити именно по-бедните. Нищо такова не се случи. Обеща, че ще строи „Белене”, за да открие нови работни места. Вече една година няма нищо по тази тема. Обеща да строи „Южен поток”, но сега правят един трик да заобиколят европейското законодателство и ЕК им иззе преговорите по „Южен поток”. Комисар Йотингер им изпрати едно гневно писмо  да не се опитват в парламента да заобикалят европейското законодателство. Сс една дума, няма нито едно изпълнено от БСП обещание или ангажимент. С какво ще ги излъжат пак. Това, че взимат заеми и после ще плащат децата им и внуците лихвите. От къде ще дойдат тези пари, как ще ги изкарат след това при тази неработеща икономика?

Това ли е според вас основният дебат, който ще се води в Европа. Дали да се държат стегнати коланите, както настояват десните, ЕНП, или да се отпускат разходите, както настояват левите и социалистите.

Няма политик, който да не иска да харчи повече или да отпуска повече за хората. Винаги съм сравнявал държавата като едно семейство. Когато това семейство започне да харчи повече отколкото изкарва, започва да взима заеми, да си залага къщата, колата, докато един ден дойдат кредиторите и му ги приберат. И децата след това остават на улицата. Това е и Европа, това е и основната дилема. Затова обикновено след ляво харчене идва  дясно консервативно правителство, което да оправя финансите. Слушах го Пламен Орешарски във Виетнам, където изкара пет дни добре, се похвали с макроикономическата ни стабилност, финансовата ни стабилност на България. Което означава, че той е заварил от нас стабилна финансова държава. В същото време като дойде в България започва да говори глупости, че намерил в тежко състояние държавата.

 

Брюксел казва, че…

Само за секунда, извинявайте, че ви прекъснах, но е много важно. Слушах го Орешарски във Виетнам, където изкара пет дена добре и се похвали с макроикономическата ни стабилност, финансовата ни стабилност на България. Което означава, че той е заварил от нас стабилна финансово държава. В същото време, като дойде в България, почва да говори глупости, че намерил в тежко състояние държавата.

Вие ирония ли вложихте във… Виетнам…

Огромна ирония, да.

Това е много сериозна, просперираща в Югоизточна Азия държава.

Разбира се.

Някои казват, че България трябва да се ориентира към такива пазари, а и вашето правителство водеше подобна политика например с Близкия Изток.

Да, но да се замъкнеш пет дена да стоиш там и да обикаляш древните им столици, но това си е тяхна работа. Аз не искам да им се бъркам в нея. Факт е, че една година той няма среща нито с канцлера на Германия, нито с президента на Франция, нито с който и да е от сериозните политически лидери в Европа. Разбира се, и Катар, и Виетнам, и Индия, и Китай са държави, които имат огромен вътрешен продукт. Но въпросът е с какво ще ги привлекат да дойдат в България.

Казват, че според Брюксел основният дебат ще бъде друг обаче - федералисти-антифедералисти. Даже една трета са скептици, които казват, че изобщо не трябва да има Европейски съюз. Вие къде се подреждате?

Ами има много държави и много хора в Европа, които почват да казват, добре, ние работим, ние сме дисциплинирани, харчим, колкото произвеждаме. В същото време има държави, които си позволяват да не бъдат финансово дисциплинирани. В случая България беше пример за финансова дисциплинирана държава. И докога немците, французите или холандците или който и да било друг ще продължават да работят, вместо да си подобряват тяхното положение, защото и там лекарите искат повече пари, и там учителите искат повече пари, да проявяват европейска солидарност и да строят инфраструктура, конкурентоспособност или т.нар. присъединяване на много държави от бившия източен блок.

Вие за кое сте обаче, Европа да стане повече федерация, с повече общи институции?

Аз съм за това. Аз съм за това, защото това ще е добре за България. Вие виждате, че поради неработещите институции в България непрекъснато се реферираме към какво са казали в чужбина за България. Дали е доклад мониторингов на Брюксел, дали на департамента на Щатите, дали на еврокомисар, дали на публикация в голямата западна преса, винаги се реферираме към тях. Аз съм почитател на това, че българите можем, затова четири години това правехме.

Вие сте федералист…

Строяхме, бяхме дисциплинирани, усвоявахме европейските фондове и направеното от нас е видно и хората го виждат и го ползват най-вече всеки ден.

Да, обаче в една федерация има общи данъци, които би трябвало да са еднакви за всички. Ще подкрепите ли…

Да, но аз успях четири години да запазя България да не се включи в тази част за общите данъци.

Но ако сте искрен федералист, би трябвало и това да подкрепите. Не може да си за федерация само където ти е изгодно.

Разбира се, но пак казвам, ако има политическа класа и се проведе, разбира се, политически дебат, винаги може да се каже, че плоският данък работи, когато има много работеща икономика. Когато държавата е, както в България в момента, с много голямо социално разделение, тогава трябва да се направи прогресивен данък и да не се възползват отделните политически партии от това да го коментират в ущърб на който и да било.

Това да бъде еднакво за цяла Европа, така ли? Понеже България би губила, ако се изравнят данъците.

Първо нека започнем от данъците за четирите години управление на ГЕРБ. Най-ниските данъци в Европейския съюз - 10% плосък данък, 20% ДДС. И когато аз съм отстоявал своите позиции в Европейския съвет, съм казвал, да, ние сме най-бедни, ние имаме нужда от привличане на инвестиции, това е действително привлекателно подобни данъци и някога, след години и ние бихме могли да се включим. Но дотогава наваксваме изоставането, което 45 години имаме и хората винаги са ме разбирали там.
Водещ: А общи правила за изборите? Покрай всички спорове от последните седмици около изборния кодекс бихте ли подкрепили цяла Европа да има еднакви правила за избор на Европарламент?

Според мен това е редно, защото след като имаме единен Европарламент и след това този Европейски парламент ще кове законите на, то не само, не говорим и за закони, ще взима решенията в Европа и Европейският парламент има много важна роля в лицето на нейния председател и в Европейския съвет, е редно да бъдат избирани по един и същи начин от всички страни.

Какво отговаряте на социалистите, които казват ЕНП е срещу България и дават примери, включително с тази точка с доклада за бюджета за 2012 г., която е предложена от депутат от ЕНП с конкретни критики към България. ЕНП са против или представители на тази партия в отделни държави са против България да влезе в Шенген. Гласувайте за ПЕС, защото с Шулц България ще влезе в Шенген, а с Барозу не влезе.
Вижте, първо, това е едно много погрешно коментиране на ситуацията с Шенген. За да се влезе в Шенгенското пространство не зависи от Европейската комисия. Президентът Барозу многократно с всичките си комисари е заявявал, че по време на управлението на ГЕРБ, че е абсолютно готова и трябва да влезе в Шенгенското пространство. Само Холандия беше против. И тя пак ще бъде против и нейното вето не може да бъде преодоляно в този смисъл. Така че да, може някъде, където хората не познават законодателството, да се хванат на тази въдица, но вие виждате и сега, като дойде бежанската вълна, че всъщност стана веднага голям скандал с това, че откраднаха мрежата за границата. С една дума, България трябва да се постараем и за да ни уважават хората и в Европа, а и ние самите да се уважаваме, трябва да почнем да бъдем по-дисциплинирани, по-акуратни. И аз съм убеден, че тогава нещата ще си дойдат на мястото.

Защо Юнкер да е по-добър вариант от Шулц за България?

Аз съм го казвал, хубавото в момента е, че имаме двама кандидати, и на ЕНП – Жан-Клод Юнкер, над 27-28 години мисля, че е министър-председател на Люксембург, участва в преговорите в Маастрихт, с огромна биография човек, изключително добре подготвен и много добър приятел на нашата България. Бил е в България по време на нашето управление. Мартин Шулц, доказан европейски лидер, председател на Европейския парламент, приятел на България, многократно е идвал, срещал се и с мен, и с всички останали. Така че който и да стане, за България е добре в случая.

Може да се окажете в едно семейство с „България без цензура”. Защото има една голяма група от партии, които в момента социолозите водят в рубриката „Други”, защото не е ясно къде ще се определят, но ако ЕНП и ПЕС имат близък резултат, тогава борбата за тези стотина други депутати ще бъде сериозна. Ще попречите ли, ако партията на Николай Бареков има евродепутати, ще им попречите ли да влязат в Европейската народна партия?

Аз никога не съм пречил на никоя българска партия. Това съм го заявявал и на част от хората в Реформаторския блок. Така че въпрос е не как ще се определи един човек, а дали ще има праволинейна политика, такава, каквато има Европейската народна партия. Така че всичко си зависи от хората и от резултатите от изборите.

Кажете трите най-важни неща, които вашите депутати свършиха за тези пет години в Европейския парламент?

Ами едно, което много българи вече го ползват, това, което Мария Неделчева направи относно отпадането на визите на българите…

Сега вече е Мария Габриел, нали така?

Да. Мария Габриел.

Освен всичко друго тя се и омъжи в…

Но това, че българите вече в Обединените арабски емирства, в Дубай пътуват без визи и съответно пък гражданите на тези държави за Европейския съюз, е изключително нейна заслуга. И сега имаме покана от външния министър на Обединените арабски емирства да посетим заедно с нея техните държави, да си изберем къде, за да демонстрираме при посрещането, че без виза може да се влиза там, което е много добре за туризма и на двете общности. Това, което направихме за земеделските производители и те го знаят. Те го знаят и до ден днешен казват, че при нас е било много по-добре. Защото навреме, точно, акуратно сме изпълнявали всичките си ангажименти към тях. И това, че направихме всичко възможно АКТА да не стане решение на Европейската комисия и да има свобода в интернет пространството.

Кое ще е изречението на кампанията ви?

„Няма време за губене”, няма време, България няма време за губене. Това е златно време, което се пропилява. Имаме възможност да ползваме европейските фондове, а тази е нулева година.

Защо, през седмицата Зинаида Златанова, впрочем преди седмица и в „Седмицата” на Дарик тя каза, че това просто не е вярно. Защото имало да се усвояват още пари по правилото за двете години допълнително, а щели да започнат и по новата програма усвояването на парите.

Знаете ли, не бих искал да коментирам хора, които на бялото казват черно. Видно е, че сега не се строи, видно е, че те откриват и довършват това, което ние сме проектирали, финансирали и започнали, те го довършват. Това е видно. Докато ако те бяха отговорно правителство, вместо да дадат 500 милиона, така да разпръснат по общините, тези 500 милиона щяха да ги сложат за кофинансиране на европейски проекти. За вашите слушатели да кажа, тогава срещу нашите 500 милиона Брюксел щеше да и даде 2 млрд. лева. И 2 млрд. с нашите 500 - 2,5 млрд. щяха веднага да се усетят и в инфраструктурата, и изобщо в икономиката. Защото това са огромни пари в строителните компании, които впоследствие пък довеждат повече инвестиции, по-добър живот на хората. Ето вчера се виждах с кмета на София, Софийското метро вози над 400 000 вече на ден. 400 000 души. Представете си ги с коли. Какво замърсяване на околната среда, колко повече разходи, колко губене на време, докато преминеш през всичките тези задръствания на София. Вместо това, две минутки - слизаш на следващата спирка. Огромно преимущество за софиянци.