Експертни групи ще работят по бюджета за следващата година - за това се разбраха представителите на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме Промяната" на среща в парламента. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова благодари за конструктивния тон на разговора и изрази надежда заедно да формират работни групи по различните приоритети и да привлекат и представители на други парламентарни групи.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков коментира, че дискусията е довела до един общ резултат - да седнат експертите и да работят по бюджета. Той постави въпроса дали, ако стигнат до съгласие по общите приоритети, заедно ще подкрепят декларацията на ПП, може би с другите парламентарни групи, за внасяне на бюджет за 2023 г. Това би било един добър резултат от нашата първа среща, че ако имаме съгласие по тези макроикономически параметри и имаме дисциплината да направим един добър бюджет, заедно можем да изискаме този бюджет и да започнем да работим по него, добави той.

Десислава Атанасова каза в отговор, че по-скоро имат различия по глобалната рамка и по възможните параметри. Затова предложи друг подход - първо да работят експертните групи и тогава да вземат решение.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи на тези експертни групи да поканят и представители на Министерството на финансите и на правителството.

ГЕРБ
и "Продължаваме промяната" обсъждат приоритетите на двете парламентарни групи на среща в парламента.

Нинова: Срещата между ГЕРБ и ПП изглежда доста странна

Предложихме тази среща с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания, заяви в началото на срещата Атанасова.

БТА


Организирахме тази среща, водени от разбирането, че е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании и с оглед на заявените възможности за търсене на баланс, зад който стоят интересите на българските граждани. Редно е да търсим възможности с максимално широк консенсус България да се възстановява от кризите. И двете ПГ трябва да имат възможност за диалог тук в парламента на подобна публична и открита среща и да търсят постигане на важен консенсус по различни приоритети и политики. Бихме искали с тази среща да покажем на обществото, че можем да говорим без опорки, без клишета, че можем да говорим конструктивно, ясно и конкретно, добави тя.

Георги Димитров

Кирил Петков категорично подчерта, че остават конструктивна опозиция, "това не е разговор за подкрепа на първи мандат, няма да подкрепим първи мандат. Това, че сме тук и в този състав показва нашето желание да работим като конструктивна опозиция, за да се случат истинските решения, които всички очакват".

Съпредседателят на ПП посочи, че приоритетите им могат да се обособят в четири групи - увеличение на доходите и социалната политика, сигурност, облекчения за бизнеса и фискална дисциплина, антикорупционно законодателство и външна политика. По думите му, ако се сложат правилните икономически параметри, 16-те политики са в синхрон, без да правят компромис между бюджетна рамка и дефицит от три процента и възможността за всички социалните плащания, които са заложили.

Според ПП бюджетът за 2022 г. изпълнява идеално ролята си за тази година, няма как стар бюджет да изпълнява същата роля за следващата година, защото икономическите параметри се променят, има инфлация, минималната заплата през 2023 г. трябва да се увеличи.

Георги Димитров


Според Атанасова единствените теми, за които двете партии нямат консенсус, са цената на газа, цената на тока за българския бизнес и дефиницията за енергийна бедност. Но изрази оптимизъм, че днес може да постигнат съгласие по тези теми.

Не обичаме да хвърляме числа без да си направим предварително сметката и разчета, заяви Асен Василев от ПП по време на срещата с ГЕРБ в парламента.
Десислава Атанасова съвсем правилно каза, че всички тези мерки трябва да се види колко струват, за да стане ясно доколко са изпълними.

Асен Василев представи информация от август и обърна внимание на БВП при този дефицит, който е 154 милиарда. Той обясни, че това, което се случва след излизането на тази макрорамка, е, че НСИ излезе с ревизирани данни, на база на които Министерство на финансите ревизира с над 7 милиарда БВП за тази година.

„Тази ревизията обаче не включи данните за първо шестмесечие, където знаем, че ръстът на БВП не е 2,9, а е 5,3 и 4,8 за двете тримесечия, т.е. около 5%, и може да се очаква ръст за годината около 4% на БВП“, посочи Василев и допълни, че не е включена и прогнозата за инфлация. По думите му в актуализацията им е заложен БВП от 150 милиарда, а реално можем да очакваме 165 милиарда.

Приходите през 2023 г. са разделени на данъчни и неданъчни, като са намалели приходите и са заложени продължения на всички данъчни облекчения. Нетните приходи, които можем да очакваме, са 11 млрд. повече, отколкото са заложени, каза още той и добави, че прогнозният дефицит за 2023 г. следва да бъде 2,1%. Според Василев трябва да се влезе в детайлна дискусия, за да бъде конструиран разумен бюджет за догодина.

Делян Добрев от своя страна каза, че има причина бюджетът да се внася само от МФ. „Тази ваша прогноза се разминава рязко както с МФ, така и с БНБ“, заяви той. „Пишем го 250 млрд. за догодина БВП-то и получаваме 3% излишък, много хубаво звучи, само че това не се прави в Народното събрание“, подчерта Добрев и добави, че това е сватбарско наддаване по отношение на БВП, на ръста, на разходите.

„Ако вашата прогноза не се сбъдне, ние ще похарчим 5 милиарда“, съобщи той и допълни, че България за 22 правителства е натрупала 37 млрд. дълг. „За следващата година имаме 15 милиарда сигурни и още 5 милиарда допълнителни ангажименти евентуални, ако в НС започнем да кроим бюджети и да си измисляме размер на БВП“, заяви Добрев.

Той подчерта, че не е чул нищо по темата за горивата, а продължават да се надписват по 1 лев. Според него ако това ще продължава, то по-добре да изтеглим дерогацията и да няма такава.

Цялата среща е открита за медиите. "Очакваме да постигнем базов консенсус за това, кое е изпълнимо от приоритетите и кое не", коментира по-рано в Русе Десислава Атанасова. По думите й, важните теми за хората са овладяване на инфлацията, цените на горивата и електроенергията, сигурността.

Георги Димитров

От ГЕРБ-СДС разчитат на честен разговор за това, какво може да се случи през следващите години ако има редовно правителство, без популизъм и размахване на пръст на политическите опоненти, за да се види по кои точки могат да се обединят на експертно ниво.

ПП: Единственият шанс за управление на ГЕРБ с нас е, ако изпълнят 3-4 условия

Срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от Русе предстоящите разговори между двете партии. „Да видим какво ще излезе от нея. Дали това е първа крачка за правителство, дали е просто ПР, за да може, ако не се стигне до правителство, да се търси вина в някой друг“, каза още тя.

Георги Димитров

Георги Димитров

Очаквайте подробности!

БГНЕС, БТА