Здравната ни система не била дорасла да приеме хомеопатията
Здравната ни система не била дорасла да приеме хомеопатията / снимка: sxc.hu
Здравната ни система не била дорасла да приеме хомеопатията
65872
Здравната ни система не била дорасла да приеме хомеопатията
  • Здравната ни система не била дорасла да приеме хомеопатията

Здравноосигурителната система в страната не е дорасла, за да приеме хомеопатията като медицина. Това обяви един от първите лекари в България, започнали да изучават хомеопатията, д-р Петко Загорчев, който днес представлява Българската хомеопатична организация.

Според Загорчев несъвършенството на здравноосигурителната ни система създава изключителни абсурди, срещу които протестират и лекари, и пациенти. За пример специалистът посочи изискването за ножица за гипс в психиатричен кабинет. „Хомеопатията е съвършенство и тя не може да бъде вкарана в рамки", убеден е експертът.

В интервю за Дарик той обясни, че около тази алтернативна медицина съществуват множество заблуди, една от които е, че хомеопатията не може да бъде вредна.

Д-р Петко Загорчев е един от първите лекари в нашата страна, които проявяват интерес към хомеопатията. В началото на 90-те той започва да изучава тази медицина, но не с идеята да я разпространи:„Реших, че това е някаква девиация, която меко казано бих могъл да я изуча, за да я поставя на мястото й и да я срина. И се получи нещо много странно. Колкото повече изучавах тази материя, толкова повече се влюбвах в нея. Разбрах, че това е един нов подход, който просто донадгражда мисленето на класическия лекар в класическата медицина".

За хомеопатията съществували множество митове. Една част от тях били просто заблуди, а друга - плод на злонамерени твърдения.

„Заблуда е, че хомеопатичните медикаменти са безвредни. Да, като медикаменти те са безвредни. Но, приложени на пациент, който не е подходящ за хомеопатично лечение, ние ще допринесем за развитието на болестта. Злонамерено обаче е твърдението, че хомеопатичните лекарства не действат, защото, виждаш ли, те не съдържат почти нищо", обясни д-р Загорчев.

Със своя 40-годишен медицински опит лекарят е убеден, че хомеопатията все още не трябва да бъде обвързвана със Здравната каса.

„При съвременните си разбирания, изисквания и развитие, нашата здравноосигурителна система не е дорасла да приеме хомеопатията, защото тя е изкуство. Здравноосигурителната ни система в момента работи по строги постулати, понякога с безумни изисквания в клиничните пътеки и в документите, касаещи организацията на здравеопазването. Например, изискване за ножица за гипс в психиатричен кабинет. За кардиограф в неврологичен кабинет. Създадохме един прекрасен модел, който за съжаление не довършихме, и той е несъвършен като всичко недовършено. Хомеопатията е съвършенство. Тя не може да бъде вкарана в рамките на нещо, което не е съвършено".