/ ThinkStock/Getty Images
51 станаха регистрираните случаи на заразени с морбили у нас. 48 от тях не са били имунизирани срещу дребната шарка, информира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев днес на брифинг в здравното министерство. Той допълни, че 40 от заразените са от Благоевград и огнища в нови области не трябва да се допускат и описа ситуацията в момента като „във война”.

Регистриран е първият случай на морбили във Варна
 
Последният диагностициран случай е на бебе на 10 месеца от Разлог. Тук здравното министерство не може да направи нищо, тъй като детето е под имунизационната възраст от 13 месеца, допълни информацията директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев:
 
„Когато миналата година казах: Мили сънародници, всички държави около нас и туристически дестинации имат много морбили, не водете деца, които са до 13-14 месеца, не са ваксинирани с тази ваксина! Още същия ден 8 колеги, лекари, мои познати се обадиха и казаха, че имат ваучери с внуците и какво да правят. Индулгенции по телефон не се раздават. Мисли се - или си пазиш децата, или не си пазиш. Това, което мога да ви кажа за много от случаите, е, че това са деца преди имунизационната възраст. Защо? Два лоши навика на българина - бил ли е в чужбина, като се върне трябва да види всички племенници, особено бебета. А бебе до 1 годинка трябва да се вижда с майка си“, обясни проф. Кантарджиев.

Шарката при децата – какво трябва да знаем? (ВИДЕО)
 
По данни на специалистите у нас неимунизираните са между 7 и 9 процента.

Проблем би могъл да възникне, освен, когато възрастта е под 13 месеца, и когато голяма част от неваксинираните са концентрирани на едно място. Лекарите посочиха още, че от 2 200 000 ваксинации, извършени у нас за 1 година, 108 са сигналите за нежеланите реакции. Едва 15 от тях са били свързани с ваксината срещу морбили и никоя от тях не е била животозастрашаваща.