Всяка четвърта жена у нас е алергична към някоя съставка на парфюм
Всяка четвърта жена у нас е алергична към някоя съставка на парфюм / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всяка четвърта жена у нас е алергична към някоя от съставките на парфюм
68182
Всяка четвърта жена у нас е алергична към някоя от съставките на парфюм
  • Всяка четвърта жена у нас е алергична към някоя от съставките на парфюм

Татуировките, при които се рисува с къна, могат да бъдат опасни за здравето. За това предупреждават дерматолози, дни преди да бъде обявено началото на мащабна кампания за установяване на алергии към козметика. Специалистите са единодушни, че освен от парфюми и кремове, които са основните причинители на кожни алергии, такива могат да възникнат и от определени съставки, които се съдържат в кремовете за бръснене, медицинските шампоани и боите за коса.

Един от основните митове сред обществото според дерматолозите е, че натуралните козметични продукти не предизвикват кожни алергии. Фактът, че даден крем съдържа сред съставките си един натурален екстракт, обаче, не го лишавал от наличие на консерванти и аромати, които всъщност причинявали най-много алергии по кожата.

Всяка четвърта жена у нас е алергична към някоя от съставките на парфюм, показват данните от проучване, представено от дерматолози.

„Нашето проучване е на 716 пациенти. Алергията от козметика е при 25%, като най-честият от алергените е перувианския балсам - един от парфюмните алергени. В 7,1% вече следват ароматите, в 4,7% са боите за коса и в 4,3% е един от консервантите, който най-често се срещаме, когато ползваме мокрите кърпички", заяви доцент Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество.

Алергията към козметични средства нараства в световен мащаб, допълни проф. Ася Николова от Университетската кожна клиника в столицата.

„Не може да се степенува, защото във всеки козметичен продукт влиза един огромен списък от съставки, така че не може да се каже, че примерно, пастите за зъби правят алергии или парфюмите правят много алергии. Важно е човек на какво е чувствителен", заяви още Николова.

В петата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии, която ще установява алергиите към козметични продукти, предстои да се включат седем клиники по дерматология от цялата страна, за които предстои да ви информираме допълнително.