Ако в този неделен час, сте свикнали да планирате излети и приключения на открито, възможно е на клик разстояние. Много зоологически градини, Аквариуми и изследователски институти предлагат приложения и камери, които предават на живо и могат да ни срещнат с най-невероятните екземпляри в света, предава NOVA.

Първа спирка от нашата разходка е зоологическата градина в София, основана от княз Фердинанд през далечната 1888 г. Тя бързо набира популярност и днес е най-старата и голяма на Балканския полуостроя. На  площ от 360 дка са разположени 2150 животни и 237 видове.

На Facebook страницата неговите стопани всеки ден публикуват видеа и снимки, в които разказват и показват какво се случва с животните. Михаела Михайлова, гледач във Вивариума, храни чинчилите с любимото им лакомство - слънчогледови семки. Георги Кръстев ни отвежда в Терариума, за да ни покаже с какво гощава мъжкия пантеров хамелеон. През прозореца ги наглежда един от най-гласовитите екземпляри - малкото жълтокачулато какаду Бюти. През това време амурската тигрица Шели е навън, за да се радва на мартенския сняг.

Абитуриенти се готвят за броене до 12 от терасите и бална вечер пред компютъра (ВИДЕО)

Тук съжителстват тигри, лъвове, ягуари, леопард и пума. Наблизо е “Мечкарника“, където живеят мечката гризли Рони и кафявия мечок Тони.

Ако сте ненаситни за Интернет приключения и искате да видите още от животинския свят, без да излизате от вкъщи, посетете сайта на Зоопарка на Сан Диего в слънчева Южна Калифорния, чрез 10-те камери, които предават на живо, можем да надникнем в ежедневието на животните зад загражденията. Африкански пингвини, полярни мечки, маймуни, коали, жирафи, сови, слонове, тигри и кондори, или общо 4 000 животни.

Работят камерите и на Аквариума на залива Монтерей. Виртуалната ни разходка продължава в кораловия риф, сред гори от водорасли, медузи, морски видри и акули. Ако искате не само да гледате, но и да чувате подводни звуци, посетете сайта OrcaLab – малка изследователска станция за китове, благодарение на специална мрежа от хидрофони, разположени около „основното местообитание“. 

За финал можете да направите виртуално сафари в Парка на слоновете в Южна Африка или да отскочите до Зоопарка в Бургас, където наскоро се родиха ламата Корона и муфлона Вируслав. Само не забравяйте призива на Лука - говорещият папагал от Израел: „Има коронавирус. Не излизайте!“.