Според БСП, ДПС и АБВ бюджет 2017 предвижда нисък икономически растеж
Според БСП, ДПС и АБВ бюджет 2017 предвижда нисък икономически растеж / DarikNews.bg, архив
Според БСП, ДПС и АБВ бюджет 2017 предвижда нисък икономически растеж
91239
Според БСП, ДПС и АБВ бюджет 2017 предвижда нисък икономически растеж
  • Според БСП, ДПС и АБВ бюджет 2017 предвижда нисък икономически растеж

Ново мнозинство в парламента прие Бюджет 2017. Към обявили подкрепа за бюджета неочаквано се присъединиха и четирима народни представители от "Атака" начело с Волен Сидеров. Сметките обаче показват, че дори и без техните гласове проектът щеше да бъде приет.

ГЕРБ, Реформаторският блок и БДЦ също подкрепиха републиканските сметки за 2017-а. Против гласуваха БСП, ДПС и АБВ, а от Патриотичния фронт се въздържаха. От фронта се заканиха да бойкотират бюджета на второ четене, ако не бъде прието предложението им за увеличение на минималната пенсия между първо и второ четене.

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 г.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов защити бюджета за догодина преди да започнат дебатите по законопроекта.

"Чух, че не създавал стимули за икономиката. Тези думи ги чух и в края на 2015г. по повод бюджета за 2016г., но видяхте, че за третото тримесечие на 2016г. сме на едно от челните места по ръст на БВП в Европа. Чух, че не правел реформи. Реформите не са ресурс, реформите са отношение към политиката и управлението на този ресурс. Чух, че бил същия. Тя и държавата е същата, само че по-богата. Макар и не с толкова, колкото ни се иска. Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват да не се поддават на популизма, да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да пазят бюджета балансиран", заяви Горанов.

Горанов: Ако Бюджет 2017 не бъде приет, няма да се увеличат минималната работна заплата и пенсиите

Дебатът по бюджета не мина без критики. Депутатът от БСП Румен Гечев обясни, че проекта не отговаря на икономическите интереси на страната:

"Увеличаваме заплатите на учителите, оставяме заплатите на доктори по химия и физика - преподаватели във висши учебни заведения, по-ниски от заплатите на чистачките в училищата. Ами то такава страна няма и в Африка. До кога ще продължава геноцида срещу българската наука? Ето ви една диспропорция. Второ - увеличавате минималната работна заплата на 460 лв. Много добре. Защо я замразявате до 2018-2019 г.? За да помогнете на социалната поляризация ли? Ние нямаме национални приоритети за развитие не за 15-20 години като Румъния и Унгария, ние нямаме за три години. Нямаме секторни политики. Имаме един отличен счетоводен документ, дал Кольо взел Кольо, бюджетни приходи и разходи, рапортуваме едни кухи някакви бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика", коментира Румен Гечев.

Според Алиосман Имамов от ДПС изводът от бюджета за българската икономика е, че е скъсана веригата инвестиции-заетост-доходи-благосъстояние:

"Това е основната причина да се търсят отговори на въпроси, свързани с това как ще се развива в бъдеще българската икономика, как ще се развиват доходите, заетостта и благосъстоянието на българските граждани. Ние многократно сме заявявали, ще заявим и сега, че основният принцип при публичните финанси трябва да бъде, че всеки публичен лев трябва да бъде изразходван в посока на увеличаване на икономическия растеж. В противен случай, с или без бюджет, българските граждани ще си останат най-стабилните бедняци в ЕС. Не искаме такава стабилност", заяви Имамов.

Патриотите гласуваха въздържали се, но се заканиха да бойкотират бюджета за догодина, ако не се прием предложението им за увеличение на минимална пенсия на 300 лева между първо и второ четене.

Менда Стоянова: Ако минималната пенсия стане 300 лева, от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лв.

"Да, ние не го подкрепихме бюджета. Това е една от основните причини - категорично ще направим предложение в бюджета да бъде увеличена минималната пенсия на 300 лв., тъй като аргументите са железни. Това е абсолютно изпълнимо решение. Не са необходими нови средства и нови ресурси. Вчера го доказах по безспорен начин. Най-вероятно самите хора наддават вой и са готови за протести, защото хората мизерстват. Естествено ние вече ще се борим и за спечелване на изборите и за взимане на властта, за да могат тези решения да станат изпълними".

Предстои разглеждането на законопроекта на държавния бюджет за 2017-та, както и на бюджетите на Здравната каса и ДОО на второ четене.