Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 г.
Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 г. / DarikNews.bg, архив
Парламентът прие на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.
91212
Парламентът прие на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.
  • Парламентът прие на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.

Депутатите приеха бюджета на Здравната каса за 2017-та на първо четене в пленарна зала. Според разчетите предвидените средства са с 222 милиона повече.

Проектобюджета не бе подкрепен от БСП, ДПС и АБВ. В тричасовите дебати не отсъстваше критика както срещу предвидени пари за здраве за догодина, така и срещу здравната система и свършеното от ресорния министър в оставка Петър Москов.

"Най-важното, каза се от всички преди мен, този параграф създава идеалната предпоставка за корупция и идеалната бухалка. Плащаш или ти прекратявам договора. Този бюджет не може да гарантира работата на НЗОК. Не може да изпълни нейната основна функция по закон, а тя е осигуряване на здравно-осигурените лица, на достъп до качествено и своевременно здравеопазване. Този бюджет за сетен път нагледно показва, че през изминалите две години в сектора здравеопазване не се е случило абсолютно нищо добро. Поредните две загубени години в сектора. Колеги, министърът в оставка наистина успя да остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване, но с вчерашната оставка мисля, че се целокупният български народ си отдъхна от експеримента Москов", заяви Емил Райнов от БСП.

Обмислят премахване на пръстовия отпечатък като вход за болниците

"Да има едно обединение на експертите в отделните политически партии, които да се съберат и да постигнат консенсус върху реформата в сферата на здравеопазването, тъй като тя се използва най-много за политически цели, предизборни кампании, а всъщност касаеща и всички граждани на Република България. Така че, г-н Райнов, знам, че в момента силата Ви е обладала, но според мен разумът и това, че Вие сте лекар и всички тук и всички тук лекари, които сме от Здравната комисия, не ни дава право да оставим българския народ през следващата година без бюджет, който да бъде актуализиран", коментира Лъчезар Иванов от ГЕРБ.