ДПС няма да подкрепи Бюджет 2017
ДПС няма да подкрепи Бюджет 2017 / БГНЕС

​ДПС няма да подкрепят бюджета за 2017.

Депутатът от Движението Йордан Цонев коментира призива на министър-председателя в оставка Бойко Борисов - да се приеме бюджета от трите основни партии, за да има стабилност в страната. Цонев зададе въпроса колко пъти ДПС е трябвало да подкрепя нестабилното мнозинство в името на стабилността.

Той допълни, че се е наложило партията да подкрепя десетки закони заради отговорността си, но отказват да се ангажират с политиките на мнозинстово в бюджета.

Основанията ни са експертни и политически, каза от своя страна зам.-председателят на НС Алиосман Имамов. Утре ще се аргументираме с експертните.

Три бюджета гледат депутатите в пленарна зала

"Това е бюджет на ГЕРБ, отразява политиките на управляващата партия, в НС почти нищо не се е променило по отношение на партийната структура на законодателния орган - има мнозинство, което е управлявало досега и ще продължава още известно време", поясни Имамов.

"Това мнозинство носи основната отговорност за приемането на този бюджет и за изпълнението му. Ние сме наясно, че последствията от неприемането му, ще ограничат някои социални плащания, но това също е отговорност на управляващите", продължи Имамов.

Те трябва да намерят начин и възможност да предприемат мерки, за да ограничат отрицателните последствия, бе неговото мнение.

"Ние вече изразихме основното си несъгласие с този бюджет, а то се основава на начина, по който е съставен - използваните числа за икономическото ни развитие вече не съществуват, не съвпадат с официалните данни на НСИ", обясни депутатът Петър Чобанов.

"Бюджетът, който ни се предлага е откъснат от икономическото развитие, не е инструментът, който може да влияе. Когато тази връзка я няма бюджетът остава само един счетоводен документ, който предлага някакви опити за политики, но не може да се оцени неговото влияние, когато зад него не стоят истинските числа", добави той.

"Бюджетът е сбъркан по същество", подчерта депутатът.