Три бюджета гледат депутатите в пленарна зала
Три бюджета гледат депутатите в пленарна зала / БГНЕС
Три бюджета гледат депутатите в пленарна зала
91210
Три бюджета гледат депутатите в пленарна зала
  • Три бюджета гледат депутатите в пленарна зала

Три бюджета ще разглеждат депутатите в пленарна зала. В програмата на народните избраници са проектите на държавния бюджет, бюджетите на общественото осигуряване и Здравната каса. Сред основните параметри са увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, но и на осигурителната вноска за пенсия. Максималният осигурителен доход остава 2600 лева.

Работният си ден депутатите ще започнат с разглеждане на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса. Според разчетите предвидените средства за Касата през 2017-та ще са с 222 милиона повече. От парите за здраве 114 милиона ще отидат за болниците, 19 за личните лекари, 24 за дентална помощ. За лекарства са предвидени 48 милиона, а за онколекарства - 15.

Основните параметри в бюджета за държавното обществено осигуряване залагат повишение на минималната работна заплата от 420 на 460 лева от Нова година, с нея се увеличава и минималният осигурителен доход, докато максималният запазва размера си от 2600 лева. Здравната вноска също остава същата, но тази за пенсия се вдига с 1 процент от 1-ви януари. А от юли се увеличава и минималната пенсия на 165 лева, като всички пенсии ще бъдат индексирани с 2.4 процента.

Майчинството за втората година остава 340 лева, а минималното обезщетение за безработица - 7, 20 лв. на ден. Въвежда се нов вид социална помощ за децата с трайни увреждания, която ще замести досегашните добавки. Размерът на подпомагането ще варира от 930 до 350 лева, в зависимост от степента на увреждане на детето.

Според основните параметри на републиканските сметки, през 2017-та ще има най-високите харчове в последните години. Заложени са 1.4 % дефицит и забавящ се икономически растеж до 2,5%. Държавата си определя максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 1.2 милиарда лева.