Времето ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, на места значителни, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби. Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Атмосферното налягане ще се повишава и към края на деня ще бъде близко до средното за месеца.

През май месец: Сняг заваля на Витоша (СНИМКИ)

Жълт код за обилни валежи е обявен за 8 области - Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали.
 

карта
НИМХ


Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 9°, а дневните слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 15° и 20°. Около Дунав температурите ще бъдат малко по-високи, в София - около 16°. Вечерта от север валежите ще спират. В полунощ срещу неделя ще бъде почти без валежи, облачността ще бъде разкъсана. Вятърът ще бъде слаб, в източните райони - до умерен, от североизток. Температурите ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 12°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще бъдат временно интензивни и придружени с гръмотевици, но до вечерта в повечето райони ще спрат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 14°-18°. Температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето след обяд ще се усили и ще бъде три бала.

Синоптиците прогнозират: Между 3 и 33 градуса ни чакат през май
 

карта
НИМХ


В планините ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, над около 1800 м - от сняг, на места валежите ще бъдат значителни по количество и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват и спират. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 8°, на 2000 м - около 3°.

В неделя на Великден ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а максималните - между 18° и 23°.
 

карта
НИМХ

В понеделник на Гергьовден преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 20° и 25°, а минималните - между 4° и 9°.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
НИМХ