/ БГНЕС
Спецсъдът: Расте броят на разглежданите дела
100985
Спецсъдът: Расте броят на разглежданите дела
  • Спецсъдът: Расте броят на разглежданите дела
Близо 3000 издадени разрешителни за прилагане на СРС-та е разписал Специализираният наказателен съд (СНС), на фона на 4500 за цялата страна. Това стана ясно от отчет на ръководството на съда за миналата година, както и за първите три месеца на 2019 г. Магистратите откроиха тенденция на увеличаване броя на разгледаните дела, като средната натовареност е близо 35 на месец. Общо шест корупционни дела е приключил Спецсъдът за последните четири месеца, като по три от тях има осъдителни присъди и по три - оправдателни.

Съдиите от Районния съд в Пловдив - едни от най-натоварените в страната
 
Огромният брой разрешени СРС-та по думите на заместник-председателя на съда Пламен Панайотов се дължи на увеличаването на подсъдността на СНС, който от миналата година пое и т. нар. корупционни дела, които се гледаха в Софийски градски съд: "Естеството на престъпленията, които се разглеждат тук, идва и от това, че именно по тези престъпления - за организирани престъпни групи, корупционни престъпления по високите етажи - се разрешава от закона ползването на специални разузнавателни средства. Това е обяснението, че тук може би в страната във всички съдилища е най-големият брой на искания и съответно разрешения за прилагане на СРС-та".
 
От ноември до момента в СНС са приключили шест дела за корупционни престъпления, от които три сa с осъдителни присъди.

600 лева струва на държавата едно дело за незаконно преминаване на границата от бежанец
 
По повод притеснителните констатации в доклад на Държавния департамент на САЩ по отношение на неефективната ни съдебна система председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова коментира: "В обществото има неудовлетворение от работата на съдебната власт въобще. Аз не мога да твърдя, че ние сме преодолели този проблем и от нас точно трябва има удовлетворение от всички. Но виждам какви усилия полагат колегите ми, първо да се справят с големия обем дела и желанието им съвсем точно да приложат закона, обективно и изцяло върху доказателствата, които са събрали, като се абстрахират от всякакви странични влияния. Полагаме ги тези усилия, не казвам, че сме се справили".
 
Райкова отказа да коментира случая с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, който изрично е приложен като пример за нехуманно отношение към арестанти, с аргумента, че делото все още не е приключило.

Десислава Иванчева: Лошите условия в арестите са форма на изтезание
 
43-тият годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света обръща специално внимание на физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица, тежките условия в затворите и арестите, корупцията и неефективното правораздаване. Според цитираните данни за страната ни над 40% от арестуваните у нас се оплакват от физическо насилие от страна на властите.
 
В доклада се обръща внимание и на свободата на медиите и засилващия се политически и икономически натиск върху четвъртата власт.