/ БГНЕС
Специализираният съд задържа за постоянно в ареста петима души, обвинени за извършени престъпления против финансовата система. Това са Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров, свидетели по делото за КТБ.

Обвинението им е свързано със средства от фалиралата банка.
 
По време на заседанието съдът отказа да изслуша обвиняемите, адвокатите им поискаха отвод на съдебния състав, но искането беше отхвърлено. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Софийската градска прокуратура предаде на съд квестори на КТБ

Милионите били присвоени от банката чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, твърди прокуратурата, цитирана от „24 часа“.
 
"На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. "Цар Борис III" 159", каза прокурор Сийка Милева, посочва NOVA. Според нея петимата са знаели или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ.

Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост
 
Преди това Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка тогава Бисер Лазов да преведе парите, каза прокурор Милева.
 
Освен това обвиняемите били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове. Прокурор Ангел Кънев посочи, че четирима от обвинените често са пътували до Сърбия от 2013 г. насам. Това се доказвало от справки от "Гранична полиция".
 
Защитата на задържаните твърди, че това е репресия срещу петимата, тъй като те били и свидетели по делото на фалита на КТБ срещу Цветан Василев, което към момента е на етап четене на обвинителен акт в спецсъда.
БТА, 24 часа, nova.bg