Съвет за партньорство ВСС
Съвет за партньорство ВСС / DarikNews.bg Иван Лазаров
Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе първото си заседание.

Той бе създаден с промените в Закона за съдебната власт през 2017 година, но стартът му все се отлагаше. Първоначално причина за това стана съмнението на кадровия орган в гласовете на съдиите за техните професионални представители, а след това възникна и проблем със съсловните организации на магистратите.

Магистратските заплати: От всекиго според способностите, всекиму според труда

В крайна сметка всички пречки бяха преодолени, което позволи днес да заработи новото средище на професионален диалог между представители на кадровиците на съдебната система, от една страна и на магистратите, от друга.

Съветът за партньорство ще бъде ръководен от двама съпредседатели. С тази функция бяха натоварени Вероника Имова – член на ВСС от квотата на Народното събрание и Евгени Иванов – председател на Съюза на прокурорите в България.

Уволниха съдийка от СРС, бавила стотици дела

Мандатът на Съвета ще бъде двугодишен, а в началото на работата си магистратите и кадровиците набелязаха основните теми, в които ще концентрират работата си в краткосрочен план. Сред тях ще бъдат въпросите за актуализация на заплатите в съдебната система, бюджетът на съдебната власт, атестирането и конкурсите на магистратите, съдебната карта и други.

Всички теми, които се обсъдиха и набелязаха в първото заседание на съвета за партньорство, са важни за магистратите и съдебната система. Ние, като съсловна организация, ще имаме активно поведение“, увери Евгени Иванов.

Според него сред централните въпроси ще бъде този за бюджетът на съдебната система, защото без адекватно финансово обезпечаване тя няма как да работи съобразно очакванията на обществото. „Надеждите на колегите за този съвет са големи. Обнадежден съм, че те ще бъдат оправдани“, допълни още той.

„Основните приоритети са поддържане на пряка комуникация и сътрудничество с магистратите от всички нива“, заяви от своя страна Вероника Имова. Според нея този съвет ще осигури така необходимата връзка между ВСС и съдии, прокурори и следователи.

В Съвета за партньорство участват представители и на петте магистратски организации, както и представители на неучастващите в сдружения магистрати.